Правителството одобри позицията на България за заседанието на Европейския съвет

  • 17 февруари 2016 13:41

  • 1085
  • 0
Правителството одобри позицията на България за заседанието на Европейския съвет
© Novini.bg

Правителството одобри българската позиция за предстоящия Европейски съвет, който ще се проведе на 18 и 19 февруари в Брюксел. Основен акцент в срещата ще са предложенията на Обединеното кралство за предоговаряне на параметрите за членство в ЕС и въпроси, свързан с миграцията.

След политическия обмен на мнения по време на заседанието на Европейския съвет през декември 2015 г. относно плановете на Обединеното кралство за провеждането на референдум за оставане или излизане от Съюза, сега Европейският съвет ще се опита да постигне съгласие по взаимно удовлетворителни решения във всички четири области (икономическо управление, конкурентоспособност, суверенитет и свободно движение). В позицията си българската страна ще обърне внимание, че не може да подкрепи предложения, които са в противоречие с Договорите на ЕС и водят до дискриминация на граждани на ЕС въз онова на национално гражданство. Ще участваме активно в намирането на компромис, който да създаде, от една страна, баланс между принципа на свободно движение и равно третиране на гражданите на Съюза, а от друга – правото на всяка държава членка да се защитава от злоупотреби.

Европейският съвет ще направи оценка на напредъка в изпълнението на решенията си в отговор на миграционната и бежанска криза в подготовка за срещата на Европейския съвет през март.

Министерският съвет одобри и доклада на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за резултатите от Срещата на върха по авиация на ЕС, която се проведе на 20 и 21 януари в Амстердам. Срещата се определя като едно от най-съществените събития през тази година. Организаторите проведоха три тематични панела, в рамките на които бяха дискутирани ключови аспекти от одобрената през декември 2015 г. Стратегия за въздухоплаването в Европа и европейските приоритети, свързани с интелигентното регулиране, свързаността и иновациите в авиационния отрасъл.

В изказването си министър Московски заяви, че приемането на регламента за правата на пътниците, както и на правилата за безопасност при използването на безпилотните летателни апарати (дронове), следва да се разглеждат като основен приоритет. Той каза още, че договарянето на споразумения за въздушен транспорт би подобрило пазарния достъп и възможностите за инвестиции във важни задгранични пазари за авиокомпаниите в ЕС.

Одобрени бяха и доклади за проведеното в Амстердам на 25 и 26 януари неформално заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”.

Основни теми на дискусия в частта „Вътрешни работи” бяха борбата с тероризма и създаването на Европейска гранична и брегова охрана. Обсъдени бяха възможностите за засилване на обмена на информация в областта на борбата с тероризма както на национално ниво (между полицията и службите за сигурност), така и между държавите-членки. На преден план беше изведена необходимостта от осигуряване на свързаност между отделните бази данни на равнище ЕС и премахване на техническите и законодателните пречки пред осъществяването на подобен вид обмен. Акцент беше поставен и върху необходимостта от повишаване на капацитета на „служителите на първа линия” за ранно идентифициране на признаците на радикализация. По предложението за създаване на Европейска агенция за гранична и брегова охрана бяха дискутирани четири основни аспекта – принципът на споделена отговорност, въвеждането на оценка на уязвимостта, създаването на пул от гранични служители за участие в операции на Агенцията и правото на намеса в случай на ситуация по външната граница, изискваща спешни действия.

Министрите на правосъдието обсъждаха основно темата за противодействието на престъпленията в кибернетичното пространство. Те се обединиха около идеята за създаването на обща европейска рамка за противодействие на киберпрестъпленията с конкретни правила относно определяне на компетентността. Откроена беше възможността за използване на наличните правни инструменти, например, тези от взаимната правна помощ, както и европейската заповед за разследване. В същото време беше отбелязана необходимостта от провеждане на задълбочен дебат по темата на експертно равнище, включително по отношение събирането на доказателства в електронна форма и регулиране на отношенията с доставчиците на интернет услуги.

Правителството одобри резултатите от българското участие в неформалното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност, проведено на 27 и 28 януари в Амстердам. В частта „Вътрешен пазар и индустрия“ по отношение на единния пазар на услуги взетите решения са за по-доброто и коректно прилагане на съществуващите правила. Всички министри подкрепиха инициативите в Стратегията за единния пазар и по-специално за паспорта за услуги и аналитичната рамка за регулираните професии. Паспортът за услуги следва да намали административната тежест и да гарантира, че доставчиците на услуги ще имат лесен достъп до трансгранични пазари. В частта „Научни изследвания“ бе проведен дебат за възможностите за увеличаване на производителността и икономическия растеж в Европа на базата на повече и по-целенасочени инвестиции в научни изследвания и иновации. Комисията представи идеята за създаването на Европейски съвет за иновации, който да обедини под една шапка инструментите за насърчаване на иновации и стартиращи компании („Хоризонт 2020“ и COSME), както и рисковите фондове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини