Депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова участва в среща на говорителите по европейски въпроси от ЕНП

  • 16 февруари 2016 09:38

  • 1230
  • 0
Депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова участва в среща на говорителите по европейски въпроси от ЕНП
© Пресцентър на ГЕРБ

Джема Грозданова, народен представител от ПП ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика, взе участие в срещата на говорителите по европейски въпроси от партиите членки на Европейската народна партия (ЕНП) в националите парламенти и Европейския парламент. Основна тема на срещата, на която домакин бе Естер де Ланге, зам.-председател на ЕНП за връзки с националните парламенти, беше превенцията и борбата с тероризма.

„Участниците в срещата се обединиха около позицията, че събирането на информация, обменът на информация между службите за сигурност и анализът й са в основата на мерките за борба с тероризма. В тази посока, необходимо е сътрудничество както на европейско ниво, така и на ниво национални власти“, посочи Грозданова.

В дискусията по темата бе заявена ясната връзка между нелегалния мигрантски поток и заплахата от тероризъм. Същевременно бе подчертано, че това поражда въпроса за засиления контрол по границите и дали поставянето на сигурността на първо място не застрашава свободата и човешките права.

„Деветдесет процента от нелегалния мигрантски поток е подпомаган от криминални организации. Терористичната заплаха се промени – стана по-агресивна и изисква повече специалисти и експерти на терен“, заяви Роб Уейнрайт, директор от Европол.

Събитието се състоя в Брюксел, като на него присъстваха представители от редица европейски държави, включително Гърция, Италия, Франция, Португалия, Малта, Румъния, Швеция, Хърватия и Белгия. Срещата започна с работен обяд, на който гост бе Кристалина Георгиева, комисар за бюджет и човешки ресурси на ЕС.

Последвайте канала на

Калина Христова
1230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини