Дончев: България е най-засегната от спирането на "Южен поток" (видео)

  • 12 февруари 2016 11:37

  • 1649
  • 9
Дончев: България е най-засегната от спирането на "Южен поток" (видео)
©

Нееднократно през изминалата година висши представители на Кремъл заявиха, че проектът "Южен поток" се спира. В резултат редица дружества предявиха претенции срещу водещата компания от руска страната и нейни дъщерни дружества. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Италианска компания е завела иск срещу руската страна за над 700 млн. евро, добави Славов. Той подчерта, че българската държава добросъвестно е изпълнявала задълженията си по проекта и се обърна с въпрос към вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник какъв е общият размер на направените разходи и инвестиции от българската страна, както и обмисля ли се иск за тяхното възстановяване.

Дончев уточни, че основните разходи, които са направени от България, са извършени от компанията „Южен поток-България”, като 50% от дружеството е на БЕХ, а 50% на „Газпром”. За периода от 2010 година досега БЕХ е участвал в капитала на компанията. Вноските са по-ниски 2010-2013 година, а най-голямата вноска е на стойност 191 млн. лв. през август 2014 година. Общата стойност на всички вноски е 198 млн. лв. Средствата, представляващи увеличението на капитала, са предоставени на БЕХ по силата на договор за заем и са с целево предназначение. От момента на възникналата неяснота във връзка с направените изявления от руска страна БЕХ се е стремил да ограничи максимално разходите, каза вицепремиерът.

Той посочи, че не може да коментира публично засега дали българската държава ще заведе иск към "Газпром", тъй като страната ни и руската държавна компания са партньори в проекта. По думите му, част от направените разходи за "Южен поток" са активи, които могат да бъдат използвани при осъществяването на други енергийни проекти, като например газовия хъб "Балкан".

Депутатът от Реформаторския блок Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на припомни, че при подобен случай – при спирането на проекта АЕЦ "Белене" руската страна заведе иск срещу България. Това, че някой не е изпълнил европейското право, не е наш проблем. Ние не можем да носим отговорност за това. Не е ли редно да има консултации с представители на другите засегнати страни от Европейския съюз, за да бъде заведен общ иск за пропуснати ползи, попита Димитров.

Дончев обясни, че ситуацията има различни измерения и в опитите си да защитим националните интереси могат да бъдат предприети различни действия. Не можем да ги обсъждаме от парламентарната трибуна, тъй като засягат други страни, подчерта отново вицепремиерът. Той уточни, че капиталът на дружеството "Южен поток-България" е над 446 млн. лв. Огромната част от капитала е налична към момента, за разлика от други проекти. Това прави ситуацията доста по-лесна, посочи Дончев.

По думите му, при случая със спирането на "Южен поток" България е най-засегната предвид факта, че е първа на трасето и че предвид политическата ситуация се оказа в епицентъра на събитията.

Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник каза още, че ще бъде направено всичко възможно да бъде извадено рационалното зърно, в което има икономическа логика, и в съгласие с Европейската комисия част от проекта да бъде реализиран.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1649 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
чел договора

2016.02.13 | 13:11

8
тоя гЪзопровод НЕ Е изгоден за България. в договора пиш, че ако тръбата е пълна на 100% капацитет,България ще започне да получава транзитни такси в размер на 65 мил. долара НА ГОДИНА след 35 ГОДИНИ! ако не е пълен на 100% България трябва незабавно да започне да плаща по 110 мил. долара годишно.

2016.02.13 | 13:11

9
пиш в устата ти българофоб гнусен

2016.02.12 | 21:12

4
Чел си ми х,я ,педал мръсен !Но няма да се цапам с неизмития ти ГЪЗ !

2016.02.13 | 13:11

7
украинската мафия вън от ЕС

2016.02.13 | 13:11

6
Дончев ,гледате какво ви заповядва Кравария ,д-то сте си дали на фесовете и искате "Южен паток " !Само патица и то в ГЗ ви !

2016.02.13 | 13:11

5
шизофренията няма граници сред управляващите .Борисов се хвалеше пред медите че е спрял три проекта петролопровода Бургас -Алекандроплис,АЕЦ БЕЛЕН,Южен поток .Ние не сме голям пазар за Руснаците (купуваме горива и газ за 1 милиард долара направо е смешно даже да се коментира )Южен поток не но Северн поток 2 може за тях правилата няма (Германия,Франция,Белгия,Полша,Холандия,Дания) .Руснаците ни съдят за реактора който сме поръчали и те са го изработили а те си искат парите(2 милиарда долара )Шефът на руската компания изработила реактора в едно интервю за една западна медия каза "Българите да си платят реактора да си го вземат че ни пречи на работната площадка имаме и др. поръчки и ако искат в музея да го сложат повече с тях не искаме да се занимаваме .

2016.02.12 | 21:12

3
ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПРОЕКТА.

2016.02.12 | 21:11

2
Договорът трябва да е ВЗАИМОИЗГОДЕН, а не само за руската страна, т.е. за Газпром като Русия има 38% от него .

2016.02.12 | 21:11

1
Ами ако Русия склони и го започне каква ще е реакцията ВИ?

Добави коментар

Водещи новини