Вежди Рашидов пред египтолога Хауас: България има уникална археология (видео)

  • 09 февруари 2016 12:03

  • 1868
  • 1
Вежди Рашидов пред египтолога Хауас: България има уникална археология (видео)
© Булфото/архив

Министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко прие на посещение египетският Индиана Джонс - д-р Захи Хауас. Пред него той подчерта, че в България има уникална археология и история. "В момента предстои да бъде приключен един от най-големите проекти, а именно разкриването на "Сердика", която е строена от Константин Велики", каза още той, предаде репортер на Novini.bg.

По думите му има малко забавяне на този проект, тъй като в България има много умни хора, повече от колкото работещи. Културният министър представи уникалният некропол от 3-4 век, който се намира под "Света София". "Такъв няма никъде, единствено тук, на близо 3 дка имаме три слоя стенописи, музайки, артефакти. С моя екип работим и се опитваме да възстанови и Долината на тракийските царе", категоричен е Рашидов.

Той се съгласи с д-р Захи Хауас, че трябва да бъдат опазвани всички исторически и археологически обекти, които са подложени на набези на "Ислямска държава".

"Аз заедно с моят колега културния министър на Италия искаме да дигитализираме тези обекти, за да помни човечеството и да знае какви експонати има", заяви той. Д-р Хауас каза, че се чувства добре в София и ще се радва Рашидов да посети Египет.

Последвайте канала на

Калина Христова
1868 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.30 | 19:47

1
мУзайки????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини