Петър Стоянов: Политиката към Русия трябва да бъде прагматична и сдържана

  • 04 февруари 2016 11:55

  • 3694
  • 1
Петър Стоянов: Политиката към Русия трябва да бъде прагматична и сдържана
© Булфото/Архив

"По отношение на Русия нашата политика трябва да бъде прагматична и в известен смисъл сдържана и да държи сметка за това, че българският и руският народ са свързани от дълбоки традиционно-исторически връзки". Това каза президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов по време на кръгла маса на тема „България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности”, цитиран от „Фокус”.

По думите на Стоянов отношенията на България с Русия никога не са били лесни, но страната ни е длъжна да води активна външна политика и въпросът е каква да бъде тя. "Основният въпрос е "А какво става с Русия? Какво е мястото ѝ? Не можем ли ние да имаме по-близки връзки с Русия?", заяви Стоянов.

Според него трябва да сме наясно, че Русия е много различна от България и няма как България да бъде партньор на тази огромна Русия, така, както си го представят някои наши русофили.

"България може да бъде партньор с тези държави, които са осъразмерени като нас. В ЕС има твърде много държави, които са със сходни на нашите проблеми и там е нашето място - в ЕС", смята Стоянов. Според него всякакъв краен тон по отношение на Русия не издава нищо друго освен комплекси. "Не можем да се отнасяме към Русия като към изконен враг", категоричен е той.

"Подхождайки към тези теми за неоосманизма ние все по-често и ясно трябва да говорим, макар и от различни позиции - изключително важно е да се чуват различни гледища. Тази тема може да се окаже една от най-важните теми на нашето време", заяви той.

"ЕС е изправен пред криза, която нито е очаквал, нито е в състояние бързо да се справи. Носят се слухове, че ЕС ще се отменя и ние не сме много сигурни доколко трябва да се научим да изпълняваме правилата на ЕС, за чието членство ние ревностно се борихме", посочи Стоянов.

По думите му ЕС ни беше наложена кауза. "В онова време, в плен на еуфорията, ние сме надценявали ползите от членство в ЕС. Ние вече сме членове на ЕС и когато говорим за ролята на България като мост между Изтока и Запада някак как да забравяме това си членство", каза още той.

Последвайте канала на

3694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.02.06 | 18:30

1
ПОРЕДНИЯ ОСВЕСТИЛ СЕ, БРАВО. САМО НА БАЦЕ ТРУДНО МУ ИДВА АКЪЛА, МАКАР ЧЕ КАЗВА НАРОДА - НЕ ЧАКАЙ ТУЙ, ЩО ГО НЯМА.

Добави коментар

Водещи новини