Министрите ще внесат 73 закона в НС до лятото

  • 04 февруари 2016 07:02

  • 905
  • 1
Министрите ще внесат 73 закона в НС до лятото
©

73 законопроекта планира да внесе правителството в Народното събрание за първото полугодие на 2016 г., става ясно от одобрената вчера от кабинета законодателна програма. Основната тежест в следващите месеци ще падне върху правосъдното министерство. Екипът на Екатерина Захариева ще трябва да внесе в МС промени в Закона за съдебната власт, в ГПК, НПК и НК. Очаква се проектите да са показателни за волята на кабинета да прави съдебна реформа. С промени в Закона за съдебната власт ще трябва да се напълнят със съдържание гласуваните от парламента конституционни промени, вестник "Сега".

Министерството на правосъдието ще работи и по промени в Търговския закон, като ще се опита да сложи край на нагли схеми при вписванията на фирмени документи. С промените ще се въведат две последователни нотариални удостоверения - на подписа и на съдържанието на документи, с които се прехвърлят фирмени дялове и се вземат решения от общите събрания в ООД. Липсата на контрол в момента прави възможно краденето на фирми.

Тежък законопроект ще трябва да отстоява пред правителството и НС и вицепремиерът Меглена Кунева. Успоредно със спешните задачи в образованието Кунева ще трябва да търси подкрепя за прокарване на новия законопроект за предотвратяване на корупцията по висшите етажи на властта. Първият законопроект се провали на първо четене, включително заради слаби текстове и непроведен обществен дебат. С новия антикорупционен закон ще се отменят два други закона - за борба с конфликта на интереси и този за публичност на имуществото на висшите лица, като идеята е двата закона да се прилагат от единен антикорупционен орган.

Нови промени се очакват и в Закона за МВР. Сред горещите теми тук е намаляването на обезщетенията при пенсиониране, както и отпадането на клас прослужено време - 2% надбавка над заплатата за всяка година служба. С промени в закона ще се извърши и допълнително преструктуриране на ведомството. Промени ще има и в законите за отбраната и въоръжените сили, за военната полиция и за резерва и въоръжените сили.

Последвайте канала на

Калина Христова
905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веселин Василев

2016.02.04 | 11:43

1
А после поне 2 години ще ги променят и преработват.

Добави коментар

Водещи новини