2,5 % от горите у нас съхнат

  • 31 януари 2016 16:10

  • 1542
  • 1
2,5 % от горите у нас съхнат
© Булфото

„Близо 2,5 % от горските насаждения в България са засегнати от различни видове вредители, включително корояд, в резултат на което те съхнат”, съобщи инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, цитиран "Монитор". Става дума за около 94 хил. декара иглолистни гори.

Те са част от изкуствено създадените иглолистни гори преди 50-60 години, които предстои да бъдат трансформирани в устойчиви екосистеми, препоръчват експерти от бранша. Целите на тези залесявания са били увеличаване площта на горите, тяхната производителност и борбата с почвената ерозия.

Те са изиграли важна укрепителна и противоерозионна роля. Една от основните причини за съхненето им е, че са създадени извън естествения им ареал на разпространение.

Това ги прави неустойчиви към климатичните въздействия, както и податливи на нападение на вредители, какъвто е корояда”, допълни инж. Кръстев. В обсъждането на проблемите на изкуствено създадените иглолистни култури се включиха повече от 100 представители на научни организации, бизнеса и държавни институции, включително гости от Сърбия и Македония, съобщават от горската агенция.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЛИЛИ

2016.01.31 | 19:04

1
Господа политици спасете ни горите нещото с което се гор деем като дьржава.

Добави коментар

Водещи новини