ДПС: Вече сме втори в Европа по ръст на безработицата

  • 16 ноември 2011 13:33

  • 849
  • 0
ДПС: Вече сме втори в Европа по ръст на безработицата
©

Високата степен на неопределеност в динамиката на икономическите процеси в Европа създават рискове за фискалната стабилност у нас. Това заяви по време на дебатите в парламента Алиосман Имамов от ДПС.

Тревога буди инфлацията в хранителните стоки, които достигат 20% - те засягат най-малоимотните граждани. Това води директно до увеличаване на потребителските разходи за храна, сигурен признак за обедняване и засилваща диференциация по отношение на жизнения стандарт. В развитите страни процентът от разходите на домакинствата за храна е между 10-20%, а у нас достига дори 80 на сто, съобщи депутатът от ДПС. Половин милион души са загубили работата си, темповете по нарастване на безработицата нарежда страната ни на второ място в Европа, пред нас е само Гърция, предупреди депутатът от ДПС.

Най-сигурният бюджет трябва да бъде бюджета за текущата година с малки промени, призова Имамов. Това е бюджет на замразената икоомика, пенсии и доходи на застоя. В името на опозиционния конструктивизъм замразяването има положителни аспекти – в такава сложна ситуация, в която се очаква рецесия да предприемаш безразсъдни мерки не е добро поведение.

Макроикономическите показатели не отразяват адекватно динамиката на процесите в ЕС и България. В тригодишната прогноза на България приета от МС растежа беше предвиден да надхвърли 4 на сто, припомни Имамов. Неформално обаче проектът е разработен при растеж от 1 %, което е буфер. Този буфер обаче не е ясно дали ще изиграе своята роля. Оценките стават все по-песимистични, припомни Имамов.

Последвайте канала на

Novini.bg
849 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини