Росен Плевнелиев: Ще дам всичко от себе си до юни да има справедливост

  • 25 януари 2016 18:01

  • 4343
  • 64
Росен Плевнелиев: Ще дам всичко от себе си до юни да има справедливост
©

Българският народ е мъдър и усеща, когато посоката, в която се движи е правилна. Това каза президентът Росен Плевнелиев в ефира на БТВ.

„Ако трябва аз да дам оценка за себе си, ще кажа: По-добре народът да каже, но най-обективно в оценката си ще е следващото поколение“.

На големия въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат като президент, Плевнелиев каза: „Не е време. Аз не искам да влизам в предизборна битка. При предишните президентски избори кандидатите бяха обявени след средата на юни месец. В това има политическа логика. Народът очаква не да правим кампания, а да имаме смислени действия. В края на юни ще изляза пред народа и ще кажа защо“.

„Доказах, че съм надпартиен президент. Действията и го показаха. 2016 г. трябва да е година на прогрес. Нямам никакво намерение, когато приключа да служа на народа, да членувам в партия или да правя партия. За мен важен е не райтингът, а с смисълът в това, което правя. Свършихме много работа в един период на нестабилност. Най-важно е да сме честни в политиката“, посочи президентът.

По повод появата му в предизборния клип на кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън, българският президент каза: „Това е добре за България, това е реклама. Считам се удовлетворен, че на политическата сцена съм оценен“.

„Чувствам се като президент на всички българи и действам така. Имах смелостта да сваля доверието си от един премиер, действах с ясна полиция по украинската криза, гордея се, че при моя мандат имам инициирани два референдума. За мен това означава да имаш принципна позиция и да я отстояваш. Осъзнавам, че това не се хареса на всички“.

„Аз ще дам всичко от себе си, за да може до юни да се постигне справедливост и да се завършат готвените законови промени за това. Решенията на ВСС са необосновани и безпринципни и е нужна промяна. Не може институциите да бягат от отговорност. Съдебната реформа стои на дневен ред. 2016 г. ще бъде изключително важна за българската прокуратура“, заяви Плевнелиев. 94% от хората смятат, че няма справедливост в България. По този въпрос те са опрели политиците в стената, добави той. По думите му промяната трябва да дойде от Закона за съдебната власт.

По повод свалената охрана на Местан, президентът каза: "Комисия решава за свалянето на охраната на лицата. Тя обосновава решенията си. Аз не се обаждам на когото и да било в НСО, за да се сваля охрана. Ако държавен глава очаквам да се спазва законът. Ако се докаже, че има виновен – ще бъде наказан". "Притеснява ме, че наш политик е потърсил сигурност в чуждо посолство. Странно е, че той не се е обадил, за да потърси сигурност", добави Плевнелиев.

„Не е добре за България да има предсрочни парламентарни избори през 2016 г. Политическите партии ще носят своята отговорност, ако предизвикат нестабилност. За мен ще бъде прекрасно, ако може в такава трудна ситуация, многопартийната демокрация работи“, убеден е държавният глава.

По повод критиките му срещу Русия, Плевнелиев каза: "Няма нито едно мое изказване, което да е насочено срещу руския народ. Надеждата ми е Русия да се върне на масата на преговорите като доверен партньор. Учудва ме лесното поставяне на етикети. Позицията ми съответства на националните ни интереси. Той попита Берлинският конгрес дали е бил добър за нас. Това е едно антибългарско решение на великите сили. Това, което се случва с Украйна е абсолютно същото. Защо трябва да мълчим? Даваме ли си сметка, че когато мълчим, каним вълка в кошарата. Когато сме демократи, трябва да сме такива не само на думи. Трябва да се противопостави на политики, които водят света към война. Ние сме сърбали тези попари".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4343 64

Свързани новини

Коментари 64

Добави коментар
Маро

2016.04.21 | 10:40

63
Най добрия президент!! Възпитан, интелигентен, умен и с много добро излъчване аз харесвам Росен Плевнелиев и за мен той е наи добрия президент който сме имали. Бих се радвал много ако Росен Плевнелиев се кандиатира за президен аз вих гласувал за него. Успех ния които ви обичаме сме с вас

2016.04.21 | 10:40

64
dooooooooobre, ti samo gledai rezultata ot izborite hahaha

2016.02.02 | 05:51

54
ти си сигурно много млад, може би дете. или поне мисленето ти е детско. има време, ще проумееш. дотогава не се изказвай

2016.02.02 | 05:50

53
в света има около 2 % луди, но при нас може и да са повече

2016.04.21 | 10:39

62
никой няма да те чака до юни, трябват СПЕШНИ и радикални мерки в почти цялата структура
Н стоянов

2016.04.21 | 10:39

61
оставете този глупак. Трябва да върне парите на родни.
Н стоянов

2016.04.21 | 10:39

60
Президенството е ненужна институция.Плевнелиев за смях с издънките си.
Alaah Akbar

2016.04.21 | 10:39

59
Путьо Маринкин как си вярва,ти Боклук как може да претендираш,че си президент на всички българи като си избран с не повече от 10% от гласувалите с 40% избирателна активност?,да ме говорим за купения и корпоративен вот...

2016.04.21 | 10:39

58
Ти вече даде предостатъчно - предаде Майка България и ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И РОДИНА! Молим те, НЕ ДАВАЙ НИЩО ПОВЕЧЕ - РУИНИТЕ, останали от твоето управление ни стигат!!!
Недоволен

2016.04.21 | 10:38

56
Росене, можеш да дадеш нещо, което имаш-Идеи, съвети, пари,а ти нямаш нищо.Можеш само да повториш това, което са те посъветвали Джо и Джон.

2016.04.21 | 10:38

57
за другото хич няма, но пари има човекът.. само дето тях не мисли да ги дава на бг народ
Nice, A?

2016.02.02 | 05:51

55
Време е да имаме истински президент, а на като тебе Росене! Може би не ти беше нито времето, нито мястото, но и ти доказа че е така! Отиди си вкъщи и повече с политика НЕ се занимавай!
alexievi

2016.01.31 | 00:00

52
Г-н Президент, защо не кажете, че връщането на южна Добруджа е несправедлив процес, а сравнявате Крим с Берлинския договор?
име

2016.01.31 | 00:00

51
поредните празни думи

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини