От БСП предлагат законодателна промяна за достъп на хората с увреждания до телефон 112

  • 15 декември 2015 15:20

  • 863
  • 0
От БСП предлагат законодателна промяна за достъп на хората с увреждания до телефон 112
© Булфото

Парламентарната група на "БСП лява България" е внесла в Народното събрание законопроект с промени в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. На брифинг в парламента зам.-председателят на групата Атанас Мерджанов обясни, че предлагат в закона да се запише, че се осигуряват необходимите условия за достъп до националната система за спешни повиквания 112 на граждани със слухови или говорни увреждания.

Предвижда се тази промяна да влезе в сила след 6 месеца. Става въпрос за около 100 000 български граждани с увредени слухови и говорни възможности, каза Мерджанов. Той уточни, че при консултации с експерти е станало ясно, че промяната на системата ще струва на бюджета около 150 000 лв.

Смятаме, че МВР е в състояние да намерят в рамките на 6 месеца техническите възможности за решаване на въпроса, заяви Мерджанов и допълни, че има уверение от министър Румяна Бъчварова, че ведомството може да се справи с тази задача.

От БСП припомниха, че в предходните две народни събрания също са били внасяни законопроекти със сходно предложение, но тогава времето не е стигнало да бъдат приети на второ четене. Надяваме се сега всички парламентарни групи да го подкрепят, отбеляза депутатът. Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на допълни, че в държави като Великобритания, Дания, Швеция и Франция за хората със слухови и говорни проблеми има специален номер или е направено усъвършенстване на телефон 112, така че при нужда те да го използват.

Стойнев заяви, че дестабилизацията на държавата във всички сектори е видна, въпреки че министър-председателят Бойко Борисов говори, че държавата е стабилна. Според депутата има проблеми в образованието, здравеопазването, вътрешните работи, сигурността, пише БТА. На въпрос за готвената инициатива за вот на недоверие към правителството Атанас Мерджанов заяви, че от групата водят дискусии по различни секторни политики - социална, демографска, здравна, отбрана, образование, вътрешна сигурност. Така че това е въпрос на допълнителни консултации с останалите политически сили и народни представители, отбеляза той.

Попитан дали вижда възможност за предсрочни избори Мерджанов заяви, че БСП се готви за всякакъв вид избори, независимо каква подкрепа получава, защото смятат, че политиката, която отстояват, е полезната за страната. Живеем в премиерска република, всяко едно обществено отношение се пречупва през мнението на министър-председателя, коментира депутатът, цитиран от БТА. Според него политиката, която води това правителство, много отдавна не кореспондира с очакванията и потребностите на българските граждани. В този смисъл ние сме алтернатива на тази политика, каза още той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини