Гръцкият президент: Ще помогнем на България по пътя за влизане в еврозоната

  • 15 декември 2015 14:47

  • 1578
  • 3
Гръцкият президент: Ще помогнем на България по пътя за влизане в еврозоната
© Президентство

Подкрепяйки България в европейския й път, Гърция ще й помогне да направи сериозни крачки, за да може да бъде включена в еврозоната.

Това каза президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, който заедно с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното участваха в работна среща с представители на българския и гръцкия бизнес в София във вторник. Гръцкият президент завършва във вторник двудневното си държавно посещение у нас. Павлопулос обаче коментира, че може би е малко по-амбициозно в Гърция да говорят, че могат да помогнат на България по пътя към еврозоната, след като самите те са срещали трудности, за да се задържат в еврозоната и в ЕС. Той обаче изтъкна, че страната ни трябва да измине много съществен път за членство в еврозоната. Гръцкият президент каза още, че еврозоната не само трябва да спазва каноните и правилата, които тя е създала, но трябва самата тя да промени някои неща, защото днес Европа разбира, че центърът на тежестта не е валутата, а човекът. Еврозоната трябва да разбере, че когато настояваш за строга политика на ограничения ,това не е решение, а трябва да се стремим към действително икономическо развитие, посочи Павлопулос.

Плевнелиев изтъкна важността на търговско-икономическите връзки между България и Гърция. По думите му българската държава в никакъв случай не е перфектна, но тя се старае да предостави добра бизнес среда. Плевнелиев отбеляза, че гръцкият бизнес се чувства у дома си в България и това трябва да бъде така и да продължи. 11 500 гръцки компании работят у нас, те осигуряват 40 000 работни места. 3 млрд. евро годишно е търговският оборот между двете страни като Гърция е една от петте най-големи държави партньори в двустранния обмен. Гърция е и третият най-голям инвеститор в България, отбеляза президентът Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че българската държава ще отговори на коректността на гръцкия бизнес и бизнесплановете му за развитие у нас с реформи и със стабилност. Той изрази увереност, че постигнатата стабилност в последната година, която всички усещат в икономиката ще продължи и че амбициозният списък от реформи ще бъде изпълнен. Плевнелиев посочи, че през тази година бяха извършени реформи в сектор "Сигурност", в пенсионния сектор и енергетиката, а през 2016 г. на дневен ред ще бъде продължаването на реформата в правосъдието, довършването на реформата в енергетиката, реформата в здравеопазването, образованието и водния сектор. Президентът отбеляза още ,че страната ни изпълнява амбициозна програма за модернизация и припомни ,че се планира до 2020 г.около 15 млрд. евро да дойдат от държавния бюджет за модернизация и още толкова от еврофондовете.

Павлопулос посочи, че икономическите и политическите отношения между двете страни са измежду най-добрите, които човек може да си представи.Той каза, че дори завижда, защото бизнес средата в България е по-добра и по-привлекателна, отколкото в Гърция. Президентът посочи, че чувства и радост, че гръцкият бизнес интерес идва в България, защото тя има нужда от това в своя европейски път.

Последвайте канала на

БТА
1578 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ясо

2016.01.12 | 16:03

2
Каква зона какви пет лева ...бях там когато влезнаха с 30% поскъпна всичко и драхмата падна с толкова прави сметка ...????

2016.01.12 | 16:03

3
Ти не ни занимавай с подробности, важното е кое е модерно, отиваме в Еврозоната, и ще сме голяма работа...
психо

2015.12.16 | 16:27

1
фалиралата Гърция ще помага на България???!!! Вярно е пълно с позинали ненормалници!!~!

Добави коментар

Водещи новини