Вълчев за ДСБ: Не може юнакът да се бори с двете глави на ламята, а с третата да се целува в почивки

  • 14 декември 2015 17:57

  • 2548
  • 2
Вълчев за ДСБ: Не може юнакът да се бори с двете глави на ламята, а с третата да се целува в почивки
©

Не съм доволен от оставката на Христо Иванов. Отнасям се със симпатия към това, което се опита да направи – че вкара съдебната реформа в дневния ред на българското общество. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ проф. Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" (ДБГ).

Още в началото на годината казах, че ако ще разделяме Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, ще са нужни конституционни промени. Тогава бях заклеймен като противник на съдебната реформа. Според мен законопроектът за промените в Конституцията трябваше да бъде по-всеобхватен. Хубаво е да има силни политически позиции, но реформирането на една система става главно чрез законопроекти, подчерта бившият министър на образованието.

Той посочи, че от ДБГ са за това новият правосъден министър да предложи промени, които да станат факт в шестмесечен срок, а не веднага.

Вълчев потвърди, че ДБГ ще продължи да подкрепя правителството. Не приемаме, че в момента някоя от партиите в Реформаторския блок е в опозиция. Една партия напуска управлението, когато изтегли своите представители от властта. Дори в детските приказки юнакът се бори и с трите глави на ламята. Не се бори само с две, а с третата да се целува в почивките, каза бившият образователен министър по повод коалиционните партньори от ДСБ и решението им да минат в опозиция, но Петър Москов да остане министър на здравеопазването.

Считаме, че въпреки поредното орязване на реформите, конституционните промени с разделянето на ВСС на две, засилване ролята на инспектората, избора на ВСС с 2/3 от гласовете и премахване на тайното гласуване, са стъпка в положителна посока, макар и много малка, коментира той.

Проф. Даниел Вълчев определи като спекулации твърденията, че ще бъде номиниран за министър на правосъдието. Според нас е редно ГЕРБ да издигне кандидатура за поста, заяви той.

По думите му, Реформаторският блок няма да се разпадне. На всеки два-три месеца някой чете заупокойна молитва за Реформаторския блок, но той не само че не се разпада, а разширява електоралната си подкрепа, подчерта проф. Вълчев.

Той каза, че не вижда основания за нови министерски оставки, както и за предсрочни парламентарни избори. На местните избори, които се проведоха съвсем скоро, се препотвърди съотношението на политическите сили в парламента. Какво ново може да избуи, ако сега има парламентарни избори, каза още проф. Даниел Вълчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2548 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.12.15 | 16:35

2
Е те такава ламя нема !Двете глави държат на Боко мекия ,а третата го лиже отзад !
гей приказка

2015.12.15 | 05:54

1
то юнака да не рада-Дълбоката ,че тогава ламята ще чука младежа.

Добави коментар

Водещи новини