Антоний Гълъбов: Някой да напомни на Първанов, че е президент

  • 11 ноември 2011 09:28

  • 4015
  • 4
Антоний Гълъбов: Някой да напомни на Първанов, че е президент
© Булфото

Господин Първанов все още е президент и това трябва да му бъде припомнено. Президентът не е нито арбитър, нито ментор в политическия живот, каза в БНР, "Преди всички" социологът Антоний Гълъбов.

Още през втория си мандат Първанов започна да губи доверие. Това не означава, че няма хора, които виждат неговите лидерски качества и разчитат на него. Аз не смятам, че Първанов ще се върне в БСП. По-скоро ще се опита да ги принуди да се съюзят с него. Той създаде представата за президента като мъдреца от планината, който от време на време ни обяснява какво се случва. Президентът се възприема като високопоставен коментатор, много от правомощията му останаха неизползвани.

Мисля, че догодина ще видим политик, който по-активно участва в процесите. Очаквам Плевнелиев да придаде по-различен облик на президентската администрация. Очаквам нови стратегии за развитие, преди всичко регионално. Това е друг прочит на президентската институция. Подобни залитания не могат да бъдат ефективно удържани. Президентската институция не подлежи на граждански контрол, до голяма степен зависи от личността на президента.

Отношението към българските институции винаги е било силно персонифицирано. Опасявам се, че хората, които говорят за касиране на изборите не си дават сметка, че Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 ще трябва да изпълнява функциите на президент. Не мисля, че в БСП някой сериозно смята, че може да има касиране на изборите. Имаше нарушения, но друг е въпросът дали това повлия на изхода.

Нямаше сериозен предизборен дебат. Всички партии предпочетоха Първанов да направи паралелна кампания. Никой не коментира как излиза той от президентската институция. Наблюдавам кариерата на Първанов от 1994-о година, когато влезе в парламента от Отечествената партия на труда. Има преувеличаване на ролята му в политическия живот. Това, че е посочен от Борисов е опит на премиера да насочи вниманието към своите опоненти. По-важно е, обаче, да посочи своите съюзници. Има много важни решения и управляващата партия не може да ги взима сама - прекалено сериозни са. ГЕРБ няма стратегически съюзници и това е сериозен проблем за изборите през 2013-а.

Политическата партия, която беше ГЕРБ в началото се промени. Различията със сините са заради управлението. Подновяването на диалога е въпрос на политическа зрялост. По-отдавна съществуващите политически сили трябва да се опитат да подновят диалога с ГЕРБ. Но желанието да видиш отново силна десница и желанието отново да се видиш във властта са две различни неща.

Гражданската инициатива АБВ не си противоречи с БСП. По моята визия за АБВ като широко обществено движение с дълбока социална идея не се бие с БСП, каза в "Преди всички" един от учредителите на АБВ Емил Кало. Той каза още, че не знае какви са плановете на Първанов, свързани с БСП. Идеята за участие на АБВ в изборите остава, стана ясно още от разговора на Силвия Великова с Емил Кало.

Последвайте канала на

4015 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2011.11.11 | 18:41

4
В България няма социология! Социологията е наука, която изследва процеси в обществото, а не е врачуване на тема политици и даване на акъл. Някой да го напомни това на Гълъбов.
sportnamedicina.com

2011.11.11 | 18:41

3
Посетете първия професионален сайт в България за спортна медицина http://sportnamedicina.com

2011.11.11 | 18:41

2
Поредния разказвач на приказки,как щял да дойде смелия принц и да убие триглавия змей! Пппффф... драйфа ми се вече от такива...
Сия

2011.11.11 | 18:41

1
Скука. Човек не може да прочете обективен анализ. От второто изречение си наясно с политическите пристрастия на автора. Е, ще четем чужди анализатори, напр. експосланик Пардю.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини