Правителството одобри позицията на България по дело на Съда на ЕС

  • 09 декември 2015 13:18

  • 821
  • 0
Правителството одобри позицията на България по дело на Съда на ЕС
© Булфото

Правителството одобри позицията на България по дело С-488/15 на Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

В съответствие с разпоредбите на чл. 258 от Договора за функциониране на Европейския съюз Европейската комисия отправи искане Съдът на ЕС да установи, че България е нарушила своите задължения за спазване на нормите на фини прахови частици на територията на 29 общински града в периода 2007-2013 г.

В позицията си България поддържа, че искът е недопустим и неоснователен. Страната ни излага мотивите си, че резултатите от пунктовете за мониторинг за 2014 г. потвърждават, че продължава общата устойчива тенденция за намаляване на броя на превишенията, като от 2007 г. насам средногодишна концентрация е намалена между 4% и 56%.

В позицията се посочва още, че изнесените данни са в резултат от измерванията от период от последните четири години, в различни метеорологични условия, поради което страната ни с голяма степен на увереност твърди, че става дума не за случаен процес, а за тенденция.

Положителните промени са в резултат на положените усилия на всички нива, както и на изпълнението на редица мерки от общинските програми, за които е осигурено финансиране. Отражение върху регистрираните по-ниски нива на замърсяване оказва и изпълнението на мерки в рамките на различни финансови инструменти, включително със средства от оперативните програми, финансирани от структурните и кохезионни фондове на ЕС.

Процесите по подобряване на качеството на въздуха са бавни, изискват прилагането на различни мерки и не на последно място – част от мерките са много скъпи, особено като се има предвид икономическото състояние на страната. Въпреки това, вече има постигнати резултати на устойчива тенденция на намаляване на превишенията, като крайният резултат от прилаганите мерки ще бъде видим в по-дългосрочен период.

Последвайте канала на

821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини