Администрацията на МС ще поддържа платформа за достъп до обществена информация

  • 26 ноември 2015 11:30

  • 1058
  • 0
Администрацията на МС ще поддържа платформа за достъп до обществена информация
© Novini.bg

Администрацията на Министерския съвет създава и поддържа платформа за достъп до обществена информация, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за достъп до обществената информация.

Платформата ще осигурява възможност за подаване на заявления за достъп до информация. Администрацията на МС ще създаде и поддържа и портал за отворени данни, където организациите от обществения сектор ще публикуват информацията, до която достъпът е свободен.

Всяка организация от обществения сектор всяка година ще планира поетапното публикуване в интернет в отворен формат на информационните масиви и ресурси, които поддържа, достъпът до които е свободен. МС ще приема всяка година списък с набори от данни, които да бъдат публикувани в отворен формат в интернет.

В закона е записано още, че информация от обществения сектор се предоставя за повторно използване безплатно или след заплащане на такса, която не може да надхвърля материалните разходи по възпроизвеждането и предоставянето на информацията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини