Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК, здравната вноска остава 8%

  • 18 ноември 2015 12:45

  • 1547
  • 0
Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК, здравната вноска остава 8%
©

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 година.

117 народни представители гласуваха "за", 45 - "против", а 15 се въздържаха.

Това е поредният бюджет, който генерира дефицити, заяви в отрицателен вот депутатът от БСП лява България Жельо Бойчев. С този бюджет се премахва договорното начало. С него разписваме един празен чек на министъра на здравеопазването. Липсват действия за подобряване на финансовото състояние на лечебните заведения. Вътре няма нито едно предложение за борба с корупцията, а за пореден път се предлага увеличаване на средствата за лекарства. Вместо реформи ни се натрапва един модел на еднолично управление, добави Бойчев.

Депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов посочи, че е гласувал против бюджета на НЗОК, тъй като той символизира запазване на статуквото и с него не се прави нито една крачка напред. Гласувах против ултимативните предложения в бюджета, които са предпоставка за централизиране на системата, подчерта Чобанов.

Ако трябва да защитавам държавата, ще кажа, че днешната държава е с 5 на сто по-коректна от всички предишни. Така здравният министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва защити преди гласуването проекто-сметката за здраве за следващата година и отговори на нападките на лявата опозиция, че бюджетът е на статуквото и ще влоши качеството на медицинска помощ у нас.

Предвиждат се със 129 млн повече пари за НЗОК, което е увеличение с 4,2 на сто в сравнение с м.г., обясни детайли от макрорамката министърът. И подчерта, че тези пари са свързани с ясните налични източници на приходи , сред които 42 млн.лв. ще дойдат заради повишаване на ангажимента на държавата.

Миналата година в началото на бюджетната процедура трябваше да влезем във философията на строги лимити, две трети от резерва на касата бяха деблокирани и разпределени по болнични пера - сега в рамките на така предложения бюджет има резерв от 316 млн. лв., който ще оправи разликата в доболничната помощ, в политиката за лекарствата, сравни Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва цифрите за 2015 и 2016 г.

Той се съгласи, че по договорното начало могат да се направят промени между двете четения на документа.
Договарянето на цени и обеми е реално да приключи в края на март , началото на април, затова формалният рамков договор с НЗОК трябва да бъде към началото на април - така здравният министър обясни смяната на календара за догодина.

Ето и какви са параметрите в приетия на първо четене бюджет на Здравната каса за 2016 година:

Разходите и трансферите за 2016 г. за НЗОК са разчетени на сума 3 204,7 млн. лв., или със 129,2 млн. лв. повече от 2015 г. Запазва се размерът на здравноосигурителната вноска от 8 на сто в съотношение работодател-здравноосигурено лице 60:40.

Само за разходи са предвидени 3,201 млн. лв. - увеличението е със 128,8 млн. лв. За предоставени трансфери на НАП за приходите по Закона за Здравното осигуряване и към бюджетни организации, сключили договори за извършване на медицински услуги с НЗОК, са заделени 3,7 млн. лв., или с 0,3 млн.лв.повече от миналата година.

Заложените приходи и трансфери са в общ размер на 3 204 749 хил. лв. Това, според вносителя - Министерския съвет, прави бюджета на институцията с балансирано бюджетно салдо.

Спрямо 2015 г. е предвидено увеличение на средствата за здравноосигурителни плащания за първична и за специализирана извънболнична медицинска помощ /включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение/, за болнична медицинска помощ, за лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания в условията на болнична медицинска помощ, заплащани от НЗОК извън стойността на оказваните медицински услуги.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, е 316 620 хил. лв. Със законопроекта се предлага изменение на календарния месец на влизането им в сила на елементи от националния рамков договор - 1 април, както и нови моменти в контрола и санкциите при неизпълнение на договорите.

В сметката за догодина са предвидени постъпления от здравноосигурителни вноски от 2 121,0 млн. лв., или с 80,3 млн. лв. повече от 2015 г., а от трансфери за здравно осигуряване - 1 045,2 млн. лв./ 66,9 млн. лв. повече от м.г./.

Трансферът от централния бюджет за покриване на недостига на средства за 2015 г. отпада за 2016 г. Неданъчните приходи се очакват да са 14,5 млн. лв., колкото и през 2015 г.

От предвидения за получаване трансфер от МЗ за финансиране разходите за лекарствени продукти , за дейности за здравно неосигурени лица сумата е 24.0 млн.лв. - отново колкото през 2015 г.

Текущите разходи догодина ще са 2 877,4 млн. лв. или със 114,1 млн. лв. повече от миналата.

За придобиване на нефинансови активи се отделят 7,0 млн. лв. и резерв, вкл. за непредвидени и неотложни разходи - 316,6 млн. лв.

От общата сума на текущите разходи /2 877,4 млн. лв. / за заплати на персонала се предлагат 32,5 млн. лв., което е с 1,5 млн. лв. повишение, а за издръжка на административните дейности - 11,7 млн. лв. - сумата е по-малка със 1,5 млн.лв. от 2015 г.

Парите за здравноосигурителни плащания ще се разпределят: здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ - 180,0 млн. лв.; за специализирана извънболнична помощ /вкл. за комплексно диспансерно наблюдение/- 201,6 млн. лв.

За дентална помощ са заделени 123,0 млн. лв., за медико-диагностична дейност - 70,4 млн. лв.

Здравноосигурителните плащания за лекарства, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение и за злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, са 750,9 млн. лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини