Весела Чернева: ЕС да реши през декември кога ще бъдем приети в Шенген

  • 08 ноември 2011 15:36

  • 909
  • 1
Весела Чернева: ЕС да реши през декември кога ще бъдем приети в Шенген
©

Правителството продължава да настоява ЕС да реши окончателно през декември кога точно България да бъде приета в шенгенското пространство.

Това заявиха за БНР от външното министерство, след като Холандия обяви, че ще продължи да блокира членството поне до юли 2012 г., когато излиза докладът на Еврокомисията за напредъка в борбата с престъпността и корупцията.

Холандия иска да види поне два положителни доклада по мониторинга в правосъдието и вътрешните работи преди да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, потвърди преди дни в интервю за БНР посланикът Карел ван Кестерен.

Холандското правителство казва два доклада, в което включваме и междинния доклад от февруари, т.е. февруари и юли. Но, както казах, два положителни доклада, посочи ван Кестерен.

Правителството ни обаче още се надява на компромисно решение преди края на годината, разчитайки на призив на председателя на съвета Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в, записан в протокола от последната среща на европейските лидери, където се говори за поетапно приемане в Шенген идния март, припомни говорителят на външното министерство Весела Чернева.

Тук става въпрос за един политически процес, в който се търси политическо решение на един проблем, който до голяма степен е създаден заради вътрешнополитическите трудности и особености на една от страните членки. Надяваме се съветът през декември окончателно ясно да даде становище по проблема, каза Чернева.

Според експерти записаното в протокола на Европейския съвет не ангажира юридически Холандия със срокове кога да даде политическата подкрепа за разширяването на шенгенската зона.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
909 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
AJ4A

2011.11.11 | 15:31

1
А българското правителство да каже кога най-после ще се реформира съдебната система и кога всички ще бъдат равни пред българския закон и ще отговарят еднакво пред закона за постъпките си!!!! Никакъв Шенген за България дор де има закононарушители в магистратски тоги и на висши държавни и общински постове!!!! НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ, КОИТО РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ДА ОТГОВАРЯТ ЗА БЕЗЗАКОНИЯТА, КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА ИЗВЪРШВАЛИ!!!!! РАНО ИЛИ КЪСНО ................ НО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ДЕЛАТА СИ!!!!! Холандия, балгарския народ е с теб!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини