Шефът на БАН: Вселенският патриарх Вартоломей изигра голяма роля за единението на Българската църква

  • 11 ноември 2015 08:43

  • 1834
  • 2
Шефът на БАН: Вселенският патриарх Вартоломей изигра голяма роля за единението на Българската църква
© Булфото

Кандидатурата ми за президент е подкрепена от Инициативен комитет. Никога не бих се ангажирал партийно по някакъв начин. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров.

Той обясни, че зад кандидатурата не стои и БАН.

Акад. Воденичаров разказа и как се е стигнало до присъждането на почетното научно звание "Доктор хонорис кауза" на вселенския патриарх Вартоломей. Посещението на патриарха е по покана нашата църква. Когато разбрахме за посещението, ние в БАН попитахме с писмо Негово светейшество дали е съгласен да бъде удостоен с "Доктор хонорис кауза". Когато получихме отговор, че е съгласен, се обърнахме към Българската православна църква, за да уточним датата на посещението му, обясни председателят на БАН.

Той каза, че е сред инициаторите на награждаването на Вселенския патриарх с орден "Стара планина", който се връчва за заслуги към България.

Много малко хора си спомнят за това, че патриархът изигра много голяма роля за единението на Българската църква преди години. И българската държава и българската общественост по никакъв начин не изрази към него този жест. Това е нещо, което ние му дължим по принцип, ако си спомняте това време, в което имаше доста проблеми, коментира акад. Воденичаров.

Попитан подкрепя ли идеята на вселенския патриарх паметникът на Антим да бъде премахнат от двора на българската църква "Свети Георги" в Одрин, председателят на БАН заяви, че не е запознат в детайли със случая, но уточни, че е против премахването на който и да е монумент.

Работим в сътрудничество с Българската православна църква и в много скоро време ще ви изненадаме с една обща национална инициатива, каза още акад. Стефан Воденичаров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1834 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.22 | 20:00

2
Няма да бягаме страхливецо! Ти като си такава мишка и със слаба воля, бягай! Ти си срам за България, за дедите които са оставили костите на това скъпоценно парче земя! България е на българите и ще съществува докато има борбени и с воля борещи се към промяна, българи! Махай се от тук трол идиотски!
Истината!

2015.11.22 | 20:00

1
БЯГАЙТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ! НЕ ОБРИЧАЙТЕ ДЕЦАТА СИ! Ако все още има млади учени в България (университетите и БАН), лекари или умни деца спечелили олимпиади и т.н., напуснете държавата незабавно. Тук в която и да е западна държава или в САЩ ще бъдете най-уважаваните хора. Това в което се инвестира най-много е науката и умните хора. Търсят се лекари, биолози, химици, физици и особено в областа на приложните науки и нанотехнологиите. Тук във всяка акдемия, институт или университет, най-ниската заплата с която ще започнете първия месец ако имате докторска степен е 2500-3000 до 7000 евро (да не говорим ако участвате в проекти). За професори заплатите започват oт 7000 до около 15 000 (за ръководители на големи проекти). Вие сте мозъците на България! Дори да имате семейства, тръгвайте с тях! ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГАВРА С ТОВА “ПРАВИТЕЛСТВО” и Боко Тиквата!.

Добави коментар

Водещи новини