Политолог: Демокрацията започна да става безразлична на хората, това може да я съсипе

  • 10 ноември 2015 14:17

  • 1689
  • 2
Политолог: Демокрацията започна да става безразлична на хората, това може да я съсипе
©

Аз не мисля, че сме тръгнали в погрешна посока, но мисля, че сме направили много грешки в този път за демократизация. Разбрахме, че тя не е никак лесен процес, зависи от участието на всички. Това каза пред БНР проф. Антоний Тодоров, преподавател по Политически науки в Нов български университет.

Начинът, по който се случи цялата трансформация, очевидно не е много задоволителен за мнозина. Обществото се раздели най-общо на две големи категории – тези, които спечелиха от трансформацията, и тези, които се чувстват загубили от трансформацията. Днес всичко е достатъчно ново и трябва не толкова да се оправдаваме с наследството на комунизма, а да погледнем какво от направеното сме направили зле и как може да го поправим от тук насетне, заяви политологът.

Според проф. Антоний Тодоров основната причина за днешното неудовлетворение от демокрацията е, че пазарът е изместил политиката. Когато констатираме такова неудовлетворение от демокрацията, го виждаме и в много други страни, включително в такива демокрации, от които сме искали винаги да се учим. Но това не намалява нашата собствена отговорност, когато днес, посочи той.

Политическият анализатор подчерта и нуждата от обновление на демокрацията и допълването и с други практики, за да я направят по-жизнена. Демокрацията започна да става безразлична на хората и това може да я съсипе и да доведе до нови политически режими. Изборите вече не са достатъчни сами по себе си, защото те винаги разделят обществото на мнозинство и малцинство. Трябва други практики, които да направят така, че обществото да се почувства ангажирано, че живее общо, заяви още проф. Антоний Тодоров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1689 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.05.24 | 11:29

2
Когато получаваш за труда си 300 лв ,все по трудно е да вярваш ,че това е демокрация !Това и във фашистко не го е имало !

2015.11.20 | 14:17

1
Не безразлична, утровно убийствена е! Тази дума е мръсна от самия си зачатък!

Добави коментар

Водещи новини