АБВ ще подкрепи бюджет 2016

  • 09 ноември 2015 12:33

  • 1440
  • 1
АБВ ще подкрепи бюджет 2016
©

АБВ ще подкрепи бюджет`2016, въпреки че в него липсват политики и е традиционно съставен. Ще бъдат предложени обаче конкретни корекции в някои параметри. Това обяви пред журналисти председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов след разговори в Народното събрание с ръководството на КТ "Подкрепа" по инициатива на синдиката. Това е втората среща на "Подкрепа" с парламентарна политическа сила, миналата седмица темата за държавната проектосметка беше обсъдена с ръководството на ПГ на ГЕРБ, предаде БТА

Досега всички правителства не са определяли стратегически приоритети за 15-20 години напред, обясни позицията на партията си Борисов. Не било ясно и как планираният ръст в икономиката догодина ще бъде изпълнен, защото съкращенията на разходи не осигуряват приходи. Основата е икономическият растеж, подчерта депутатът. Едва малко над 5 на сто, по думите му, от приходите в държавната хазна в момента са от данък печалба.

Затова АБВ ще настоява за създаване на целеви инвестиционен фонд за нови производства - средни и малки предприятия, които на свой ред да осигурят работни места.

Партията на Георги Първанов, която е част от управлението, не подкрепя запазването на плоския данък, а иска прогресивно подоходно облагане на физическите лица.

АБВ обаче застава зад актуализацията на бюджета за тази година, съобщи зам.-председателят на формацията Румен Петков, но не харесва отпускането на допълнителни средства за текущи разходи в някои от ведомствата, без сектор "Сигурност".

Петков даде като добър пример за организиране на разходите и дисциплина, поради което не се налага актуализация на бюджета, социалното министерство.

Формацията ще предложи два пъти годишно финансовият министър да докладва пред парламента за състоянието и управлението на държавния дълг.

Ако възелът с проблемите в енергетиката може да бъде разсечен с планирания външен дълг /заем/, заложен в бюджет 2016, това би било добре, коментира на свой ред президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според синдикалиста се задълбочават проблемите в енергетиката до степен, че може всеки момент ситуацията там да се взриви, заради липсата на политика в сектора.

Профсъюзът не е съгласен със заложеното запазване на размера на обезщетение за безработица, както и на парите за отглеждане на дете през втората година.

Като изрично уточни, че коментарът е силно хиперболизиран и направен с чувство за хумор, Димитър Манолов смята, че финансовият министър Владислав Горанов "няма да миряса, докато не събори правителството". Президентът на КТ"Подкрепа" разясни , че визира полицейските протести, намерението за премахване на процентите за трудов стаж за работещите - идея , която определи като анахронизъм. И припомни, че преди десетина години отново се е въртяло предложение за отпадане на класовете и тогава на улицата са излезли около 30 хиляди души.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.11.09 | 18:30

1
Поредната еквилибристика на Гоце.

Добави коментар

Водещи новини