Депутатите отхвърлиха ветото на Плевнелиев върху закона за военното разузнаване

  • 05 ноември 2015 11:36

  • 2492
  • 4
Депутатите отхвърлиха ветото на Плевнелиев върху закона за военното разузнаване
© Булфото

Депутатите отхвърлиха ветото на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното върху закона за Военното разузнаване.

Това стана със 159 гласа "за", 15 - "против" и двама въздържали се.

Припомняме, президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното наложи вето и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, тъй като те забраняват ръководителят на службата да е цивилен. Преди ветото това означаваше, че настоящият шеф Йордан Бакалов трябва да освободи поста.

Този текст бе приет при второто четене на закона по предложение на Таско Ерменков от левицата.

Дебатът в залата беше предимно около настоящия ръководител на структурата - Йордан Бакалов, който е цивилно лице и, според одобрения вече закон, трябва да освободи позицията.

Ангел Найденов от "БСП лява България" приема, че при налагане на ветото президентът е бил пристрастен и емоционално изкушен. Има ли други формирования във въоръжените сили у нас, за които се повдига въпросът дали да се ръководят от цивилни или военни служители, попита той и отговори отрицателно.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок опонира, че именно с гласуването на закона депутатите са делегирали на премиера и на президента правомощията да решават персоналното назначение на директора на службата. За колегите си от левицата той каза, че се опитват чрез персонализирането на проблема да го превърнат в политически. Да забиете клин в управляващата коалиция кой кого рекетира, поясни Атанасов. Той подчерта, че Йордан Бакалов не е назначение на РБ.

Социалистът Атанас Мерджанов не изключи Бакалов на поста директор на "Военна информация" да е прелюдия към закриването на службата и стъпка към обединяване на разузнаването.

Като допусна по-широк кръг от военни специалисти да може да заема тази длъжност, председателят на комисията по отбрана Михо Михов /АБВ/ подчерта, че всеки министър си създава политически кабинет, но не бива НС да допусне партизиране на дирекции. Военното разузнаване обслужва отбраната, която е стълб на националната сигурност, аргументира се той. Категоричен е, че кадрите за военното разузнаване, подготвени във военните училища и академия, ще бъдат кариерно демотивирани, ако депутатите дадат възможност една подобна дирекция да се ръководи и от цивилно лице.

Методи Андреев от ГЕРБ е убеден, че въпросът кой да ръководи разузнавателните служи трябва да бъде поставен сериозно на демократична основа. Нека да видим дали в чуждите военни разузнавания, САЩ например, има останали 36 процента, които са завършили школи на ГРУ в СССР, посъветва той. По думите му военното разузнаване остава най-закостенялата служба в България.

Демократичните принципи казват, че всеки български гражданин със съответната експертиза, образование, може да заеме този пост, подчерта депутатът и дори предложи и офицери от резерва да могат да бъдат допускани до конкурсите за началник на тази служба.

Станислав Станилов от "Атака" коментира, че президентът се занимава с абсурди, защото военното разузнаване е предназначено да разузнава в полза на армията, но България няма армия в момента.

Последвайте канала на

2492 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.11.10 | 16:50

4
Жалка Пастирка ! У нас има само две партии ! АТАКА и останалите партии с ,различни бандити в тях с една лайняна ТИКВА отгоре ! Абсолютни боклуци , докарали България до разруха - последна в Европа , а българите най - бедни ! Искат да продължат грабежа ! Затова ИЗБОРИ ДО ДУПКА докато АТАКА и ВОЛЕН дойдат на власт ! НЯМА ДРУГ ИЗХОД ЗА НАС !
тикво управа

2015.11.10 | 16:50

3
Хайде народе време е за промяна да свалим мутрата нарко цигареният трафик всеизвестният мафиот от подземният свят Време е да освободим България !! или този кръвопиец ще фалшифицира всички избори и ще довърши България!! Избирате вие ножа е опрял в кокала!
made in Bulgaria

2015.11.10 | 16:50

2
Проблемът на цялата държава е в един нарко трафикант поставен на чело на държавата изходът е един изгонете крадливата неграмотна грозна мутро тиква защото ако не сега този вампир жаден за народна кръв ще довърши народа на България!

2015.11.05 | 16:07

1
педал откъдето и да го погледнеш

Добави коментар

Водещи новини