Бизнесът и синдикатите влизат в спор за 420 лв. минимална заплата

  • 29 октомври 2015 07:04

  • 2562
  • 5
Бизнесът и синдикатите влизат в спор за 420 лв. минимална заплата
© Novini.bg

На днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество бизнесът и синдикатите ще обсъждат предложението на социалния министър минималната заплата да се увеличи до 420 лв. от 1 януари.

Ивайло Калфин се позовава на приетата средносрочна прогноза през април. В последния й вариант се предвижда още заплатата да стане 460 лв. от 2017 г. След като бъде обсъдено на заседание на тристранката, постановлението за минималната заплата ще бъде гласувано от кабинета. Така и догодина няма да има обективна формула, по която да расте най-ниското възнаграждение. През лятото изтече проект на наредба с критерии, по които да се смята то, но документът така и не бе публикуван официално от социалното министерство.

В мотивите си Калфин изтъква, че повишаването на минималната заплата ще допринесе за оживление на потреблението на семействата, както и до по-високи приходи от осигуровки. Работодателите са против административното увеличение на доходите.

Ако се приеме този размер на минималното възнаграждение, то чистата заплата ще е с над 29 лв. над линията на бедността за догодина. Прагът ще е 300 лв. от 1 януари. От 1 юли тази година с увеличението на минималната заплата на 380 лв. нетната й стойност за първи път мина линията на бедността.

Днес социалните партньори ще обсъждат бюджетите на държавата, държавното обществено осигуряване и здравната каса. В бюджета на НОИ осигурителните прагове вече се увеличават със 7.6% във всички икономически дейности без договорка. Първоначално Калфин искаше да освободи от увеличението работещите в цигарените фабрики, но премиерът Бойко Борисов му се скара и разпореди да няма спорни изключения, припомня "Сега". Сега от по-високите минимални осигурителни прагове в бюджета на ДОО се чакат допълнителни 80 млн. лв. приходи. Максималният осигурителен доход няма да се увеличава и остава 2600 лв. Таванът на пенсиите също не се променя - запазва се в размер на 910 лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2562 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.11.02 | 22:08

5
трябва да стане около 100 лв минималната,но работника да я дава на роботодателя си.
ковачите

2015.11.02 | 22:08

4
в България няма бизнес,има мутризация и експлоатация на човешкия труд!даже и да я направят 420лв.,хората ще се подписват на тях и ще вземат по-малко-справка мерканто в сливен,голяма мафиотска групировка,звъняла съм за проверка на работно време,забавени заплати за повече от 3месеца,незаконно присвоени пари за изчезнала стока,осигуряване на 4 часов работен ден-работейки по 10-12 часа-идват,сядат и хапват за сметка на заведението и си заминават-явно трябва да се звъни в софия-и пак не вярвам да се случи нещо,доган ги финансира,става ви ясно от каква етническа група са-няма управия!
пламен от сливен

2015.11.02 | 22:08

3
сега се замислям колко мои познати напуснаха,защо ли?

2015.11.02 | 22:08

2
Минималната заплата трябва да е поне 700 лева за да имаш що годе нормален живот. И после бизнеса се оплаква че нямало служители и как ще има като му даваш заплата колкото да вегетира!
XXL

2015.11.02 | 22:08

1
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС РАБОТОДАТЕЛИ МНОГО БЪЛГАРИ НАПУСНАХА РОДИНАТА НИ.НО НА ВАС НЕ ВИ ПУКА.САМО РЕВЕТЕ ЧЕ НЯМАЛО КВАЛИФИЦИРАНА РЪКА И ЧЕ ПРОДАЖБИТЕ ПАДАЛИ.АМИ ТОВА СТТАВА САМО СЪС ПАРИ ПАРИ ПАРИ .

Добави коментар

Водещи новини