Политолог: Случаят край Средец ще може да бъде анализиран след местните избори

  • 19 октомври 2015 09:42

  • 1104
  • 0
Политолог: Случаят край Средец ще може да бъде анализиран след местните избори
©

Инцидентът от миналата седмица, при който загина афганистански имигрант, продължава да разединява нацията, а шансовете за поуки, анализ и смислен диалог по темата стават все по-малки. Ясен показател за това има ли воля да бъдат подредени много от нещата, които създадоха този проблем, ще бъде каква ще е реакцията след като отминат изборите.

Това каза в интервю за БНР политологът Антоний Гълъбов. "Първите дни след 1-ви ноември вече ще можем да разберем дали този случай наистина ще предизвика една много сериозна оценка и анализ на състоянието на сигурността в страната и опазването на границата или не. В момента това, което се случва е, че отказът да се дискутира по отношение на ефективността на цялостната система, се стоварва върху главата на един конкретен полицай и по същество дебатът е напълно изкривен, не е на мястото си. Точно това ме кара да смятам, че той е фрустриран допълнително от предизборната кампания", допълни Гълъбов.

Според политолога инцидентът не е на граничната бразда и това поставя върху проблема много по-сериозен акцент, свързан със сигурността вътре в страната и с начина, по който функционират полицейските органи. "Отвъд конкретния казус трябва да бъде направен цялостен анализ на това как стои системата за сигурност по отношение на връзката между опазването на държавната граница и вътрешността на страната. За съжаление ксенофобията, която се надига в страната е много опасна, защото тя е много повече фобия, отколкото е фиксирана към конкретен вид чужденец. Тя е израз на усещане за несигурност. Когато нарастват агресивните нагласи в обществото, това винаги е резултат на нарастване на усещането за несигурност и страх. Много опасно е да се спекулира с подобни нагласи, но за съжаление виждам такива опити в момента", коментира Антоний Гълъбов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1104 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини