Светослав Малинов: Заслужава ли Анкара 3 млрд. евро помощ след инцидента край Средец?

  • 16 октомври 2015 11:13

  • 2969
  • 1
Светослав Малинов: Заслужава ли Анкара 3 млрд. евро помощ след инцидента край Средец?
© Булфото

Инцидентът с убития тази нощ афганистанец и проникналата мигрантска група през българско-турската граница, поставя въпроса дали Анкара заслужава исканите 3 милиарда евро помощ от Европейския съюз за справяне с бежанската криза и отпадане на визите. Това каза за пред БНР евродепутатът Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат.

"Желанието да се дадат тези големи суми, споменават се два-три милиарда, без да е фиксирана сумата, наистина върви ръка за ръка с едно съмнение дали Турция в някакъв смисъл заслужава тази огромна сума пари. Справя ли се в тази степен, в която е необходимо? Инцидентът в момента е точно проблем за тази нова политика, защото трябва да се види наистина у кого е вината, как са проникнали тези хора на наша територия. Съмненията, затова че Турция заслужава тази сума, затова че Турция заслужава и другите отстъпки, си остават", коментира Малинов.

Евродепутатът Илияна Йотова също подчерта, че е важно да бъде зададен въпросът как групата афганистански мигранти са проникнали у нас: "Редно е да си зададем с днешна дата въпроса, как тези хора са минали през тази граница, ако те действително са дошли от там? Те не са били на границата, а са били доста навътре. Много е важен въпросът как са стигнали до там? Дали отново са били част от престъпната мрежа, която в България, да кажем, че съществува, и няма защо да си затваряме очите за трафикантите, или са стигнали сами? Въобще една поредица от въпроси, които тепърва ще се изясняват", заяви тя.

Илияна Йотова беше категорична, че е нелепо цялата вина за инцидента със смъртта на афганистанеца да се хвърля върху "Гранична полиция".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2969 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.18 | 14:39

1
Германия(SWR1) съобщи,че това е първият смъртен случай на бежанец от началото на бежанската криза и е причинен от български служител.Не съобщиха,че Турция не задържа бежанците на своя територия.

Добави коментар

Водещи новини