Плевнелиев се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд

  • 12 октомври 2015 18:12

  • 1232
  • 2
Плевнелиев се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд
© Булфото (архив)

По време на българското председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа страната ни ще работи за препотвърждаване на основните принципи, върху които се основава европейското обединение и сътрудничество, заложени в Заключителния акт от Хелзинки.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното по време на срещата си с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, който е на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Акцент в разговора между Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Турбьорн Ягланд са били приоритетите на започващото на 10 ноември 2015 г. председателство на България на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Държавният глава е посочил, че препотвърждаването на основните принципи от Заключителния акт от Хелзинки ще бъде във фокуса на българското председателство, тъй като в момента тези ценности са "застрашени от сили, които се опитват да дестабилизират Европа и нарушават международното право". Зачитането на суверенитета и териториалната цялост, въздържането от заплаха и използване на сила, ненарушимостта на границите, мирното решаване на споровете са принципите, които не трябва да бъдат поставяни под съмнение, е подчертал Плевнелиев.

Турбьорн Ягланд е посочил, че България ще поеме председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа в период, белязан от редица кризи. "Вярвам, че ще се справите достойно, имате добра програма и способности", е заявил Ягланд.
Държавният глава и генералният секретар на СЕ са изразили загриженост от предизвикателствата пред Европа - последния терористичен акт в Турция, както и засиления миграционен натиск. Двамата са били категорични, че неспазването на установените демократични правила и на основните права на човека поражда нестабилност и несигурност. "Нужен ни е проактивен подход, силни институции и активно гражданско общество. Не е достатъчно единствено да регистрираме кризите. Трябва да ги откриваме навреме и да ги решаваме", е заявил Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

По време на срещата президентът е изтъкнал, че България е член на Съвета на Европа повече от 20 години и е доказала волята си за утвърждаване на демократичните ценности у нас. Президентът е изразил очакването си продължаващият "постмониторингов диалог" на ПАСЕ да бъде прекратен в скоро време. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е подчертал, че България е постигнала напредък в редица области, запазила е стабилността си на фона на нестабилността в региона и е предприела редица реформи. "Надяваме се, че напредъкът ни ще бъде признат и възнаграден", е заявил държавният глава.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1232 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аууууууууууууу

2015.10.13 | 17:31

2
ясно...значи пак нашият е правил фелацио

2015.10.13 | 17:31

1
господа ЕВРОПЕИЦИ не ви ли е под Достойнството да се занимавате с един Палячо като Плевнелиев.

Добави коментар

Водещи новини