Плевнелиев ще прави съвет на президентите

  • 03 ноември 2011 19:28

  • 1975
  • 2
Плевнелиев ще прави съвет на президентите
© Булфото

Четиримата президенти на България ще се събират всяко тримесечие неформално, за да обсъждат ключови въпроси за страната ни.

Идеята е на новоизбрания държавен глава Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който посети първия демократично избран президент на България д-р Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва заедно с вицето си Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на, пише Стандарт Нюз.

По този начин ще надграждаме политиката, коментира пред журналисти Плевнелиев. Новоизбраната президентска двойка бе приета от Желев в дипломатическия блок близо до Външно министерство, където се помещава фондацията му. Повече от час продължи срещата на кафе, минерална вода, натурален сок и бонбони.

Желев направил ретроспекция на 20-годишния преход на страната ни, като разказал интересни истории с Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Вацлав Хавел. Войната в Югославия и драматичното решение за признаване на Руската федерация също били фиксирани в разговора, стана ясно след срещата.

Помня много ясно демократичните митинги, защото аз бяха един от тези почти милион души по "Цариградско шосе", на които д-р Желев говореше, сподели Плевнелиев. Двамата имали общи спомени от първите години на демокрация у нас. "Той е първият политик, направил безкръвен преход в България", каза още Плевнелиев.

"По време на кръглата маса имаше два типа екстремисти. От една страна комунистите, които казваха, че са взели властта с кръв и с кръв ще я дадат, а от друга - наши сини екстремисти, които също искаха да се лее кръв", припомни д-р Желев. Няма рецепта за политика, допълни още той.

Разбрах, че е важно да имаш кауза, да се вземат бързи решения, но макар че 20 години по-късно ситуацията е много по-различна, идеята е да надграждаме, заключи накрая Плевнелиев. Той и Попова получиха като подаръци от д-р Желев книгата му "Голямата политика" на руски език, както и дисертацията му.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1975 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гого

2011.11.04 | 06:56

2
Ама разбира се как по рано не сте се сетили ако може да ги правите тези сбирки на Хаваите е нали ще ставаме икономика номер едно и малко да разпуснете. Сигурно ще обсъждате новият албум на Шабан Шаулич .

2011.11.04 | 06:56

1
Ако видиш ГЕРБЕРИСТ,удари му плесница! Той знае защо!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини