НРС става ДАР

  • 01 октомври 2015 14:22

  • 2426
  • 2
НРС става ДАР
© novini.bg

Парламентът прие Закон за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), който урежда устройството, дейностите и функционирането на Агенцията и статуса на нейните служители.

ДА "Разузнаване" е служба за сигурност, непосредствено подчинена на Министерския съвет. Тя участва в дейността на разузнавателните общности на организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и на Европейския съюз (ЕС). Не й се възлагат задачи от вътрешнополитически характер.

Председателят ще се назначава с указ на президента по предложение на правителството за срок пет години, решиха депутатите. Той може да бъде преназначен на същата длъжност само за срок от още пет години. Председателят ще се подпомага от заместник-председатели, които се назначават с решение на Министерския съвет по предложение на председателя.

ДАР ще може да използва специални разузнавателни средства на територията на България, както и разузнавателни средства и способи извън територията на страната. Тя ще има възможност да привлича към сътрудничество лица; ще може да използва юридически лица за прикрития, включително чрез съставяне и използване на официални документи за прикритието, при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет. Агенцията ще може да прилага прикрития на свои служители, както и на вещи и обекти. ДАР ще може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на служители, които изпълняват оперативно-разузнавателна дейност.

Агенцията ще предоставя разузнавателна информация на председателя на Народното събрание на президента, на министър-председателя и министрите, както и на други държавни органи, определени с акт на Министерския съвет. Решено беше тя да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на парламента и на министър-председателя. Президентът може да поставя задачи на ДАР съгласувано с министър-председателя.

В закона са уредени взаимодействията с други ведомства и органи, както й статутът, правата и задълженията на служителите й.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2426 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.10.01 | 17:44

2
ДАР-- като дар от бога -- лешпери , които харчат едни държавни пари и никой не знае за какво !

2015.10.01 | 17:44

1
DAP се разшифрова като double anal penetration ! Честито , само ми се струва много боли !

Добави коментар

Водещи новини