Плевнелиев: За решаването на всички кризи в ЕС е необходим общ европейски подход (снимки)

  • 23 септември 2015 21:02

  • 1403
  • 11
Плевнелиев: За решаването на всички кризи в ЕС е необходим общ европейски подход (снимки)
© Президентство

За решаването на всички кризи в ЕС е необходим общ европейски подход. Важно е да адресираме кризите, още по-важно е да ги решаваме, но най-важно е да бъдем единни. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред Съвета на Европейската баптистка федерация, която провежда годишната си конференция в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На международната среща участие са заявили около 150 представители от националните баптистки организации в рамките на федерацията.

Тази година форумът е посветен на солидарността към съдбата на бежанците.

В изказването си президентът е посочил, че тази тема е от общочовешко значение, още повече в годината, в която сме свидетели на бежанска криза, но и на липса на търпимост, на егоизъм, популизъм и криворазбран национализъм, които шестват из Европа.

"Регистрираме много кризи в Европа, но не решаваме нито една от тях. Затова и естествено доверието на хората в политиката ерозира, гражданите усещат нестабилността", е заявил президентът. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е посочил, че в световен мащаб кризите са рекордно висок брой - икономическа, финансова, бежанска, украинска, гръцка, войни, замразени конфликти, провалени държави. "В бъдеще можем да добавим и нови - криза на младежка безработица, която ще доведе до едно изгубено поколение, на немотивирани граждани и европейци, на непукизъм и отказ от основополагащите ценности на ЕС", е посочил президентът.

Държавният глава е призовал да се извлекат поуките от кръвопролитните, братоубийствени войни в Европа от 20-и век и да не забравяме, че ЕС е съюз за мир, за човешки права и свободи. "ЕС е силен, когато има общ глас и общ план за действие. Нека изковем този план и да го спазваме. Да вземем една от многото кризи и да я решим, да го направим заедно и да се гордеем, че сме го направили по европейски", е апелирал президентът Плевнелиев. Държавният глава е подчертал, че българите са проевропейска нация, която ще работи за общ глас, общ план и силна роля на ЕС на глобалната сцена.

В изказването си пред участниците в международната конференция президентът е подчертал още, че провеждането на форума в София е знак на уважение и подкрепа към България и политиката на толерантност, междукултурен и религиозен диалог, която страната ни води. "Домакинството на България е признание за историческата роля на страната като място на мирно съществуване и взаимодействие между различните религиозни общности, както и за политиката на българската държавност за разбирателство и свобода на вероизповеданията", е посочил президентът Плевнелиев.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е отбелязал, че уникалният модел на толерантност, разбирателство и съжителство, доказан с векове у нас, е постижение, което се нуждае от честните и добронамерени усилия на всички. "Още от първия ден като държавен глава следвам най-добрите примери на традиционната българска толерантност и уважение към различните религиозни общности", е посочил още президентът.

Държавният глава е изразил убеденост, че с дейността си евангелските баптистки църкви в България ще продължат да бъдат неразделна част от усилията за разбирателство. "Никога няма да забравим как в първите, най-критични дни и месеци, когато търсещите закрила сирийци, иракчани и афганистанци започнаха масово да влизат в България, вие подпомогнахте бежанските центрове във "Враждебна" и "Военна рампа" с най-необходимото", е посочил Плевнелиев.

Държавният глава е изтъкнал и помощта, която от десетилетия членовете на Съюза на евангелските баптистки църкви оказват на нуждаещите се и е дал за пример изграждането на нова сграда в дома за сираци в с. Стоб, както и усилията за намаляване неграмотността и за връщане на ромските деца в училище. Президентът е отбелязал и социално-просветното значение за обществото на новопостроената сграда в София, в която са обединени разливна за хранене на бедни, център за медицински грижи, културно-просветен, религиозен и конферентен център.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1403 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.10.25 | 19:21

11
Лайнар

2015.10.25 | 19:21

10
жалко творение
мдам

2015.10.25 | 19:21

9
Какъв общ подход, не вижда ли този, че всеки свестен президент си спасява държавата, не бръщолеви тъпотии.
Гражданин

2015.10.25 | 19:21

8
Стига си чел от тия листчета г- н Президентче, ако беше ученик щеше да повтаряш цял живот 2 клас, за тия 5 години едно изречение не научи малоумник, какви хора ни управляват народе спете си още....
Вождовете на дпс

2015.10.25 | 19:20

7
И анадолските цигани ще напуснат Християнска България,за да не ги изтрепат.
Браво Президенте!

2015.10.25 | 19:20

6
За Б Ъ Л Г А Р И Я е добре, когато Путеногъзоблизец реве!
В е л и к и я

2015.10.25 | 19:19

5
Като за начало на тоя общ подход ходи вземи една пушка и бегай да пазиш границата , а не плямпай всеки ден само простотии...

2015.09.28 | 13:17

4
МЕЧКАДАРИН
Пламен Стефанов

2015.09.24 | 12:45

3
Ей....тоз глупак не се спря да говори празни приказки.

2015.09.24 | 12:45

2
мижитурка - това е определението за този човек друго не може да има

Добави коментар

Водещи новини