Проверяват за принадлежност към ДС кандидатите за инспектори във ВСС

  • 18 септември 2015 09:46

  • 1760
  • 0
Проверяват за принадлежност към ДС кандидатите за инспектори във ВСС
© Novini.bg

Кандидатите за инспектори към Инспектората на ВСС ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата ДС. Това реши парламентът, като утвърди правилата за реда за предлагане и избор на кандидати за инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Редакцията бе направена и гласувана с мнозинство в пленарната зала от Петър Славов от Реформаторския блок.

В седемнайсетдневен срок от приемане на правилата номинации, освен народни представители, могат да правят и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност, висши училища и научни организации.

Предложенията се правят в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до правната комисия.

Желаещите да бъдат инспектори във ВСС трябва да представят редица документи, сред които свидетелство за съдимост и удостоверение от Националната следствена служба.

Изслушването на допуснатите кандидати е на открито заседание на комисията по правни въпроси, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Всеки допуснат представя концепция за работата си като инспектор и декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си по образец, утвърден от министъра на правосъдието, отбелязва БТА.

Гласуването се извършва в пленарната зала поотделно за кандидат по поредността, определена в списъка на номинираните.
Избрани са тези, които са получили най-много гласове при спазване на изискването за мнозинството.

В случай, че повече от десет кандидати получат необходимия брой гласове, събралите необходимия, но най-малък равен брой, отиват на балотаж като за избран се смята този, който е получил най-много гласове, но не по-малко от две трети от общия брой народни представители.

Последвайте канала на

1760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини