Фалконът литна, но със заповед за арест

  • 18 септември 2015 06:24

  • 3547
  • 4
Фалконът литна, но със заповед за арест
© Булфото

Фалконът на Авиоотряд 28 вече може да лети след поредния технически проблем, който го приземи трайно, научи „Монитор”. В същото време обаче самолетите на властта, сред които и той, са застрашени от „арест” при навлизане на територията на Русия или Швейцария заради борчове.

Машината на правителствения Авиоотряд 28 е ремонтирана, облетяна и може да извършва полети, разказа транспортният министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета. Фалконът бил ремонтиран от швейцарски екип. Специалистите от оторизирания сервиз на производителя му дошли у нас и сменили счупената пластина на заключващото устройство, която причиняваше авариите.

В края на август машината даде проблем при излитане от Варна с премиера Бойко Борисов на борда. Три колесника не се прибраха и се наложи самолетът да кръжи над морето, след което да кацне обратно на летището в морската столица. Това беше третият инцидент с фалкона в рамките на половин година.

При първия през февруари на борда също бе Борисов, който трябваше да пътува за Брюксел. Тогава самолетът кръжа повече от час над София, след като при излитането сигнализацията в кабината алармирала, че единият му колесник не се е прибрал и се наложи да се изразходва горивото му, за да се върне обратно. Подобен случай имало и при едно от облитанията от екипажа, при което нямало пътници на борда.

Макар че летателната машина е в изправност и е готова да понесе на крилете си властта, аеропланите на Авиоотряд 28 за заплашени от заповед за арест заради неплатени летищни такси. Московски получил писма от Русия и Швейцария, в които те предупреждават, че самолетите на властта могат да бъдат задържани.

Русия и Швейцария имат право и да не допуснат въздушния превоз на властта над своята територия заради неизплатените такси.

Общите задължения на Авиоотряд 28 за такси, поддръжка и други дейности възлизат на 2,200 млн. лв. Освен за разрешаването на проблема с летищните такси, Московски е решил да се погрижи и за допълнителни гаранции за сигурността на фалкона. Той разговарял с посланика ни във Франция Ангел Чолаков и го помолил да се свърже с производителя на самолета. Министърът настоява екип от Франция да пристигне у нас и да направи пълен преглед на машината, както и да издаде сертификат за това, че тя е изправна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3547 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.09.24 | 16:51

4
много наши пари хвърляте за глезотийки. време е да се спре това

2015.09.24 | 16:51

3
никой не може да спре корумпираната върхушка.

2015.09.24 | 16:50

2
Пари хвърлени на вятъра.Каква полезна работа свършиха лайновозите,та летяха къде ли не ?Екскурзия на държавна издръжка !
гошо

2015.09.19 | 18:03

1
Всъщност тези авиоотряди са създадени за едно,а се ползват за друго:ДА СЕ КРАДЕ.

Добави коментар

Водещи новини