Рашидов подари на Милчо Левиев бронзов портрет на брат му (снимки)

  • 07 септември 2015 13:51

  • 2580
  • 1
Рашидов подари на Милчо Левиев бронзов портрет на брат му (снимки)
© Булфото

На специална церемония в зала „Колегиум” на Министерството на културата министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко подари на легендарния джаз музикант и композитор Милчо Левиев бронзов портрет на забележителния български творец Йоан Левиев (1934-1994) - негов брат, съобщи Булфото.

Талантливият живописец и монументалист Йоан Левиев си отиде сравнително рано от този свят – едва на 59 години, но остави след себе си ярки и запомнящи се произведения.

 

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е изваял от бронз портрета на прочутия пловдивски творец Йоан Левиев през далечната 1987 година. Рашидов не крие, че го е свързвало и голямо приятелство с този изключителен български художник. На церемонията в понеделник в Министерството на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко разказа и за историята на създаването на бронзовата пластика.

Милчо Левиев обяви, че "ще осигури свободен достъп" до бронзовия портрет на своя брат.

Световноизвестният джазмен отговори шеговито на репортерски въпрос къде ще държи пластиката, която днес му подари министърът на културата.
"В гостната, естествено. И ще обявя "вход свободен", каза Левиев, цитиран от БТА.
Той добави, че много харесва главата и ще я пази като зеницата на окото си. Според джазмена Рашидов много точно е уловил изражението, духа на неговия брат.

Заедно с художниците Енчо Пиронков, Георги Божилов, Димитър Киров, Колю Витковски и Христо Стефанов Йоан Левиев е част от прочутата „Пловдивска школа на 60-те”.

Новаторският подход към изкуството определя целия творчески път на Йоан Левиев. Той работи в областта на кавалетната и монументалната живопис, създава стенописи, декоративни пана и мозайки. Очарованието на Стария Пловдив се появява много често в неговите картини.

Последвайте канала на

2580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.08 | 11:25

1
циганин

Добави коментар

Водещи новини