Здравното министерство готви проект за въвеждане на данък "вредни храни"

  • 17 август 2015 11:30

  • 5672
  • 4
Здравното министерство готви проект за въвеждане на данък "вредни храни"
© Getty Images/Guliver

Министерството на здравеопазването ще представи в началото на септември проект за въвеждане на данък "вредни храни", научи БНР. Тогава ще бъде организирано обществено обсъждане по проблема.

Данъкът е мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът на таксата ще е между 3 и 5 на сто.

Обсъжда се данъкът да обхване четири групи храни: продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса. Поставени в информационен вакуум производители се питат – защо определени храни с лекота биват наричани "вредни" и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея, а последствията ще бъдат спад в продажбите и разрастване на сивия сектор. Призивът е за балансиран подход, при който да бъде защитен интересът както на потребителите, така и на бизнеса, както и правилно да бъде разчетен опитът на Европа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5672 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.09.17 | 15:56

4
интересно защо не намалят данъка на полезните храни , така ще поевтинеят и ще се консумират в пъти повече
Галин

2015.09.17 | 15:56

3
Щом е за нов данък, ще го приемат бързо, то да не е съдебна реформа!
колев

2015.09.17 | 15:56

2
Имам нови предложения за другаря Москов и другарите от ГЕРБ/БКП-НОВА/:данък на - захарта,солта,в т.ч.къпещите се в морето,маслото,маргарина,олиото,свинското!!!,карантията,белия хляб/особено мекия/,високомаслените кашкавал,сирена,млека,всякакъв млечен шоколад.......Посочените и още други продукти да се изхвърлят дори и от детските приказки,за да приучваме още от малки децата например на твърд,черен хляб,изворна вода и лук,разбира се с декламиране на поезия:...и лучец яж,водица пий,дий /шибани/народе,дий!
ая

2015.09.17 | 08:13

1
обществено обсъждане по проблема!!!?

Добави коментар

Водещи новини