МОСВ: В Закона за водите няма термин "жива вода"

  • 12 август 2015 16:07

  • 1788
  • 2
МОСВ: В Закона за водите няма термин "жива вода"
© nasamnatam.com

Министерството на околната среда и водите пусна специално съобщение до медиите във връзка с повишения интерес към археологическата находка „извор“ в Голямата базилика в Плиска.

Ето какво се казва в писмото на МОСВ:

Към настоящия момент така нареченият „кладенец“ е със статут на археологическа находка. В този смисъл той не съответства на понятието „водовземно съоръжение“ по смисъла на Закона за водите. Водите в археологическа находка не могат да бъдат класифицирани като подземни или повърхностни и да бъдат с определен режим, който да гарантира възможността за използването им за определени стопански цели.

Поради факта, че така нареченият „кладенец“ е археологическа находка, в Басейнова дирекция "Черноморски район" няма как да има налична информация за собствеността му. Този статут е и причината той да не е включен във водените от Басейновата дирекция регистри на водовземните съоръжения, изискващи се от Закона за водите.

Терминът „жива вода“ не съществува в Закона за водите и не е предмет на същия. В Наредбата за бутилираните води също липсва понятие за „жива вода“. Компетентен орган за качествата на водата от „кладенеца“ е МЗ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1788 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.08.14 | 17:13

2
тия тотално се побъркаха
FM

2015.08.13 | 19:24

1
Щом няма, трябва да го въведете. (Щом се движи,тече, значи е жива).

Добави коментар

Водещи новини