Хората от български произход ще придобиват гражданство по облекчен ред

  • 24 юли 2015 10:10

  • 1997
  • 4
Хората от български произход ще придобиват гражданство по облекчен ред
©

Парламентът прие законодателни промени, с които се предвижда лицата от български произход да придобиват българско гражданство по облекчен ред, като въвежда понятието "близък роднина". Това стана с приемането на първо четене на промени в Закона за българите, живеещи извън Република България, внесени от депутата от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов и група народни представители.

Документи, удостоверяващи български произход, служат като доказателство и за роднина по съребрена линия до шеста степен, е записано в предложените от тях промени. С предложено изменение се предвижда възможност при липса на официални документи, удостоверяващи произход, такъв да може да бъде доказван с нотариално заверена декларация. Предлаганите изменения целят създаване на гъвкава и ефективна система за защита на правата и интересите на българите, живеещи извън България, както и възможност за увеличаване на българското население, при наличие на изявен интерес за принадлежност към нея от лица с български произход или българско самосъзнание, са посочили вносителите от Патриотичния фронт.

Законопроектът, внесен от Волен Сидеров, който депутатите отхвърлиха, предвижда изрично включване в обхвата на Закона за българите, живеещи извън Република България, на правото на придобиване на българско гражданство при условията на чл. 15 от Закона за българското гражданство. С цел облекчаване на режима на придобиване на българско гражданство се предлага и изменение в чл. 15 от Закона за българското гражданство, като се създава правна възможност удостоверение за български произход да може да бъде издадено и от организация на българи, живеещи извън България, призната от компетентния български държавен орган, както и от Българската православна църква.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1997 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
FM

2015.07.25 | 10:04

4
Всички който не са с Български Произход, да са с (Персон нон грата). Не са , добре дошли, ТУК в Бг.

2015.07.25 | 00:43

3
ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПАРТИЯ ДПС МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛВА ОТ ОБЛЕКЧЕНИЯТ РЕЖИМ И В ТЯХНАТА РОДИНА ТУРЦИЯ
zarpluh

2015.07.25 | 00:43

2
Защо не предвидят законопроект за отнемане на българско гражданство по ускорената процедура за "шведите".
Който се самоопределя

2015.07.25 | 00:43

1
различен от Българин и не обича България като своя родина,да върви на пу.|.ка му майчина!

Добави коментар

Водещи новини