Експерт по конституционно право: Промените в Закона за референдумите са част от една по-голяма сделк

  • 22 юли 2015 09:37

  • 2074
  • 0
Експерт по конституционно право: Промените в Закона за референдумите са част от една по-голяма сделк
© Булфото

Промяната на правилата, по които се провеждат референдуми, беше и остава стратегически важна цел за нашето общество. Тази промяна, която беше дълго очаквана и за която се работи от 5 години, не се случи.

Така коментира вчерашните решения на депутатите Атанас Славов от Института за пряка демокрация. В интервю за БНР той посочи, че народните представители са избрали компромисен вариант, гласувайки промените в Закона за референдумите, който удовлетворява значителна част от българските граждани. "Гласуваното изискване 400 хиляди граждани да инициират задължителен референдум, по същество не променя същността на досегашните правила. Това са твърде високи прагове, които могат да бъдат постигнати само от добре организирани партийни машини, а не от граждански сдружения", допълни той.

Според Атанас Славов обвързването на конституционните промени с гласуването на Закона за референдумите е несъстоятелно. "Това са две важни сами по себе си теми и проблеми и не може по този начин да се договаря. Все пак ГЕРБ пое публичен ангажимент пред десетки граждански организации, че ще внесе такива промени в Закона за прякото участие, които да либерализират режима. Те бяха внесени и оттеглени в последната минута. Единствено Реформаторският блок бранеше до последно в зала тези предложения", каза още Славов.

Експертът смята, че промените в Закона за референдумите са част от една по-голяма сделка. По думите му въпросът с подкрепата за промените в Конституцията ще бъде решен преди самото гласуване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2074 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини