Вдигат пет пъти глобите за одиторите заради КТБ

  • 16 юли 2015 21:47

  • 2113
  • 0
Вдигат пет пъти глобите за одиторите заради КТБ
© Булфото

Ключов одитор, проверяващ предприятие или дейност от обществен интерес, ще е длъжен да се оттегли след 3 г. от датата на назначаването му. Това предвиждат проектопоправки в Закона за банковата несъстоятелност, внесени в деловодството на Народното събрание от депутати от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ.

Депутатите ще ги гласуват на извънредно пленарно заседание на 21 юли, съобщиха пред “24 часа” от партията на Бойко Борисов.

Наред с ограничаването на престоя на едно място за одиторите, същият проект увеличава петорно санкциите за нарушителите сред тях. Глобите, които в момента са от 2000 до 20 000 лв., стават между 10 000 и 100 000 лв., предупреди Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от ГЕРБ, шеф на временната парламентарна комисия за КТБ.

По нейно предложение в закона ще влезе още една съществена промяна - отнемането на лиценз на одиторска компания ще става вече с явно, а не с тайно гласуване.

През тази седмица Атанасова съобщи, че един от главните одитори във фирмата, която заверява ежегодните отчети на КТБ - KPMG България, е пътувал на круизи с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Докладът на комисията “Атанасова” е 450 страници и съдържа имената на всички получили кредит, независимо че не отговарят на условията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини