Чернева: Гърция се вслуша в Европа

  • 16 юли 2015 09:57

  • 1163
  • 0
Чернева: Гърция се вслуша в Европа
©

Европа каза на Гърция каквото трябваше по отношение на кризата и тя се вслуша в гласа на партньорите си, след като прие закона за реформи. Това каза в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" програмният директор на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева.

Тя коментира и очакваното отпускане на заем за Гърция с пари от държави, извън зоната с единна валута: "Комисарят Домбровскис снощи се ангажира да изолира парите на страните, които не са членки на еврозоната, между които са България и Великобритания, в този механизъм, така че, когато се използват средства от него по отношение на Гърция, да е ясно, че става дума само за пари на страни-членки на еврозоната. Предполагам, че юристите на ЕК работят по това, как да се направи това ограничение и това спешно плащане от 7 милиарда да стане, за да може Гърция да не обяви фалит".

Гърция трябва да изплати 3,5 милиарда към ЕЦБ, чийто падеж изтича в понеделник, и тя трябва да може да го посрещне, каза още Чернева и подчерта, че до петък е срокът, в който трябва да се измисли начин парите на страните, които не са членки на еврозоната, да не участват.

"Най-критичният момент ще бъде ратификацията в Германия, след което, ако Гърция успее да покрие в понеделник първото си плащане на ЕЦБ, нещата би трябвало да влязат в едно русло", прогнозира Весела Чернева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини