Ще бъдат създадени два фонда - за преструктуриране на банки и на кредитни институции

  • 10 юли 2015 11:27

  • 1277
  • 1
Ще бъдат създадени два фонда - за преструктуриране на банки и на кредитни институции
© Булфото

Създаване на Фонд за преструктуриране на банки, който се управлява от УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, гласува парламентът с одобрения на първо четене правителствен законопроект за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

В него респективно се предвижда да има и Фонд за преструктуриране на инвестиционните посредници , управляван от Фонда за компенсиране на инвеститорите, в който се събират и вноски от инвестиционните посредници, попадащи в обхвата на законопроекта. В документа е разписано задължение на БНБ да извършва преглед на качеството на активите на цялата банковата система, включително проверка на качеството и адекватността на използваните оценки за стойност на активите, приетите обезпечения и практиките по обeзценяване и провизиране, при участие на независими външни лица с висока професионална репутация. КФН ще организира преглед на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите при участие на независими външни лица и институции с висока професионална репутация.

В съответствие с европейска директива се въвеждат два допълнителни инструмента за преструктуриране - инструмент за държавна капиталова подкрепа и инструмент за временна държавна собственост, които представляват държавни инструменти за финансова стабилизация. Компетентен орган за вземане на решение за прилагане на тези инструменти е Министерският съвет по предложение на министъра на финансите. Като орган за преструктуриране на банки депутатите определиха БНБ, а КФН - за преструктуриране на инвестиционни посредници. Те ще трябва да информират министъра на финансите за решенията си.

Законопроектът въвежда изисквания към банките и инвестиционните посредници да изготвят и актуализират планове за възстановяване с мерки и процедури за ранни действия в случай на влошаване на финансовото им състояние, както и да изготвят планове за преструктуриране като се сведат до минимум загубите за данъкоплатците и се запазят основните критични за дейността на институцията функции, пише БТА.

Георги Търновалийски /БСП/ очерта два проблема в проекта - заложен конфликт на интереси и липса на отговорност. Управителните тела на банките ще останат с впечатление, че каквото и да правят, държавата ще трябва да ги спасява, ще има фонд, който трябва да ги спасява, отбеляза още той. И подчерта, че цената ще я плащат българските данъкоплатци. Правилният подход, според левицата, е да има пазарни отношения, които да предвиждат възможност за фалит на банки или оздравяване със средства на акционерите или на пазара.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lidia

2015.07.10 | 17:52

1
Само да не е Радев, че щом изказването си не е писал, за после просто незнам.

Добави коментар

Водещи новини