Драгомир Стойнев запази зам.-шефския пост в БСП

  • 28 юни 2015 19:14

  • 1668
  • 3
Драгомир Стойнев запази зам.-шефския пост в БСП
©

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на запази зам.-шефския пост в БСП и остана член на Изпълнителното бюро. Бившият енергиен министър оцеля след инфарктно заседание на червения пленум, приключило малко след 18:30, пише в. "24 часа".

На него ексдепутатът Явор Куюмджиев за втори път поиска оставката на Стойнев и го обвини, че като министър е провалил проектите в енергетиката. До гласуване в залата обаче не се стигна.

Името на зам.-шефа на партията не бе и сред предложените за отстраняване от ръководството от лидера Михаил Миков.

Припомняме, по-рано днес обаче от Изпълнителното бюро бяха отстранени бившият външен министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, и ексговорителят на червените Антон Кутев.

В началото на заседанието по-рано днес Стойнев първи взел думата, за да отговори на нападките на другарите си отпреди два месеца, когато за първи път и в негово отсъствие го атакуваха Явор Куюмджиев и Румен Овчаров.

Назначихте ме вие, членовете на Националния съвет, като гласувахте кандидатурата ми за министър, обърнал се Стойнев към другарите си. И им разказал, че Сергей Станишев и Пламен Орешарски му предложили поста, защото не познавал нито едно лоби в енергетиката, а "в енергетиката трябва да се реже".

След това Стойнев изброил постигнатото по време на неговия мандат - две намаления на цената на тока, стабилизиране на системата. "Имало е моменти, в които съм бил абсолютно сам. Усетих отдръпване още при ВЕИ-тата, но успяхме", обяснил той. И призовал Миков да разкрие какъв натиск е имало, включително и от червени, за да не се налага такса от 20% на ВЕИ-тата.

Стойнев направил подробен отчет за действията си и по "Белене", и по "Уестингхаус", и по "Южен поток" и обяснил, че злоупотребата с темите, за да се разчистват лични сметки, е вредна за партията.

По "Белене" трябвало да мълчи заради арбитража, докато на гърба му се трупали обвинения. И напомнил, че проектът бе спрян с решение на Народно събрание с гласовете на ГЕРБ и може да бъде рестартиран само от парламента.

За "Уестингхаус" пък обяснил, че работят в АЕЦ "Козлодуй" от 1991 г., като доставят оборудване и внедряват системи. През периода 2001-2008 г. пък била извършена мащабна модернизация на блокове 5 и 6 на централата.

"Уестигхаус" са тук от десетилетия и са работили със всички български правителства и министри на енергетиката, включително и с Румен Овчаров, казал още Стойнев.
"Думите "Драго Стойнев доведе лошите американци в България, за да измести руснаците" звучат като виц", казал бившият министър и обяснил, че руснаците и американците работят заедно в ядрената енергетика и в ядрени централи от десетилетия.

Удивява ме самоубийствения напън сами да си плюем партията, обърнал се Стойнев към другарите си. Накрая Стойнев поискал да се уточнят параметрите на катарзиса, от който има нужда БСП и за който говори Румен Овчаров. Откога го почваме - от 2013 г. или от 1994 г., попитал той. И призовал другарите си да се стегнат, да не са в непрекъснат обяснителен режим, а БСП да започне да произвежда бъдеще.

За да преживее катарзис, човек трябва да може да признава грешките си, а Стойнев не може, репликирал го Румен Овчаров. Той заявил, че Стойнев е пример за реализация на политиката, превърнала БСП във властови проект на една групировка. И поискал партията да се разграничи от кабинета "Орешарски".

Явор Куюмджиев пък отново повторил тезите си за енергетиката и обявил, че цялата история му прилича на руска анимация. Ние сме като котарака Леополд и мишките, казал той, напомняйки за прословутата реплика на котарака - "Приятели, нека да живеем задружно".

БСП ще създаде комисия, която да направи оценка на 25-те години преход и участието на партията в 4 правителства досега - на Андрей Луканов, на Жан Виденов, на Сергей Станишев, на Пламен Орешарски. Това реши Националният съвет. Така той изпълни решението на последния конгрес за такава комисия. Съставът й обаче ще бъде предложен на следващо заседание на пленума.

Да си кажем истината как управляваме, коментирали червени. В спора за кабинета "Орешарски" социалистите отново поставили въпроса за кадровата политика. Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев разкритикувал лидера Миков, че е предложил промени в ИБ, без да даде аргументи за тях и обявил за сбъркан начинът на управление на партията.

Средната възраст на партийните ни членове е 64 г., а на избирателите ни 68 г. и това е основният ни проблем, всичко останало са пълни глупости, скарал се на другарите си социологът Юрий Асланов.

Бриго Аспарухов отново попитал Миков кой му е предложил подкуп, за да се откаже от лидерския пост и пак не получил отговор.

Последвайте канала на

1668 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Умник Гюро

2015.07.01 | 01:18

3
Майка ви да еbа, комунистически мекерета и българоубийци! Скоро всички ще отидете в Белене. Избихте стотици хиляди българи, червени предатели мръсни! Копелета нещастни.
Питам Драго

2015.06.29 | 15:36

2
Драго , кажи кои са собственици на ВЕЦ-ове и соларни централи. Кажи имената на твоите съпартийци ? Защо социалисти правят далавери в енергетиката с ВЕЦ-ове и мощноста им ?

2015.06.29 | 15:35

1
п-п-п-платил си е ....

Добави коментар

Водещи новини