БСП искат вето на Закона за здравното осигуряване (видео)

  • 24 юни 2015 12:01

  • 2341
  • 3
БСП искат вето на Закона за здравното осигуряване (видео)
© Булфото

От "БСП лява България" обявиха, че ще изпратят искане до президента Росен Плевнелиев да наложи вето на Закона за здравното осигуряване, тъй като, според тях, той не осигурява равен достъп на българските граждани до здраве, предаде репортер на Новини.бг.

Според депутата от БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за по този начин ще се разбере дали държавният глава е загрижен за целия български народ или само защитава интересите на силните. Също така ще стане ясно дали президентът спазва основния закон на Република България. Тя бе подкрепена от колегите си Филип Попов и Емил Райнов.

Според Конституцията българските граждани имат право на равен достъп до здравеопазване, напомниха от БСП.

Левите депутати посочиха, че разделянето на пакетите без ясни критерии дели хората на социално значими и социално незначими.

„БСП ще използва всички инструменти, които има опозицията, за да спрем безумието в закона за здравното осигуряване, приет на второ четене миналата седмица. След гласуването в зала, следващият инструмент е да призовем президента да упражни правото си да наложи вето”. Това заяви пред медиите в парламента народния представител от ПГ на БСП лява България Емил Райнов.

Той обясни, че основанията на БСП за това искане са, че в този законопроект за първи път се предлага разделянето на гарантирания пакет на всички здраво осигурени на основен пакет и допълнителен, без ясни критерии как ще стане това, без финансови разчети. Той подчерта, че тезите, които се развиват от здравния министър Москов, че в първия пакет ще бъдат социално значимите заболявания, а във втория социално незначимите, които са само хипотези.

„Вероятно Москов ще се опита да раздели хората на социално значими и социално незначими”, каза още той. По думите му тези хипотези са несъстоятелни и това е тежък удар върху здравноосигурителната система, която се основава принципите: солидарност, равен достъп до здравеопазване. „Някои хора ще имат бърз достъп до здравната система, други ще бъдат отлагани във времето, а може и да плащат допълнително”, предупреди Емил Райнов.

„С този законопроект се нарушават гарантираните от Конституцията на Република България права на гражданите”. Това заяви пред медиите депутатът от левицата Филип Попов. Той обясни, че в чл. 52 се предвижда, че гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ и имат право на безплатно ползване на медицинско обслужване, както и че държавата закриля здравето на гражданите.

Попов подчерта, че с този законопроект, няма да бъдат спазени тези права на гражданите и те няма да имат свободен достъп до здравеопазване. Социалистът коментира, че съгласно чл. 101 от Конституцията президентът има право мотивирано да върне за ново разглеждане в НС закона, а в писмото до него има достатъчно мотиви.

„Като олицетворяващ единството на нацията и представляващ българската държава, би трябвало да е загрижен за здравето на българските граждани и да върне този противоконституционен закон в НС”, категоричен бе Попов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2341 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
курнелия спинова

2015.06.24 | 18:51

3
МАМКА ВИ КРАДЛИВА
долен

2015.06.24 | 18:51

2
ВАШТА МАМА ДОЛНА КРАДЛИВА ...КОМУНЕТА
XXL

2015.06.24 | 18:51

1
той не осигурява равен достъп на българските граждани до здраве-ЦИГАНИТЕ СА С ПРЕДИМСТВО

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини