БСП: Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори

  • 19 юни 2015 14:39

  • 2670
  • 4
БСП: Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори
© Булфото

Оценките на Световната банка за бизнес ситуацията у нас доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви "жизнерадостни" чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП лява България" проф. Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна.

Според него това е "звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции", както и "израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта". По същество Световната банка "уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори", каза Гечев. Той припомни, че вчера в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка), е представил тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции.

Нека правителството да излезе и да каже открито приема или не тези убийствени оценки, ако "правителствената коалиция 4+1" не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за провеждането на реални реформи, каза Гечев. Посланията на Световната банка в България са повече от категорични - с препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се "публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас", смята Гечев.

По думите му, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнеса да стои далече от правителството, те по същество поставят "слаба оценка" на т. нар. реформи, които "очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите". Гечев заяви, че е особено тревожна оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас. Оценката, че единствено конкурентни са фирмите, опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса "кой!?" във въпроса: "кои фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит?", каза още той.

В същото време от Световната банка изпратиха до медиите прессъобщение, в което се казва, че думите на Тони Томпсън са били изопачени:

"Няколко печатни медии днес публикуват крайно неточен цитат, приписвайки го на постоянния представител на Световната банка в България Тони Томпсън. На конференция, организирана в партньорство с вицепремиера Меглена Кунева по темата "Законова рамка за растеж и заетост", Томпсън обобщи мнения, изразени пред него през последната година от страна на бизнеса и международната общност, посочват от Световната банка. Той е подчертал как настоящите правителствени политики и действия адресират проблемите, посочени от бизнеса, което включва засилване на публичната администрация, предприемане на реформа в съдебната система, подобряване на образованието и засилването на конкуренцията. "Опитахме се да коригираме неговото изявление, като се свързахме с агенцията, разпространила материала, но те не публикуваха коректния цитат. Разочаровани сме, че определени страни в медиите злоупотребяват с правото си на свобода на словото. За нас е абсолютно недопустимо да се изважда от контекста обобщение на чужди мнения и те да се приписват като изявление на представител на Световната банка", заявяват от финансовата институция. Томпсън е оценил високо работните взаимоотношения и отличното сътрудничество между правителството на България и Световната банка", се посочва още в прессъобщението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2670 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
офффф

2015.06.20 | 12:47

4
Добре, че сте в опозиция, че да знаете кое как се прави, другарю Гечев. Защото, когато сте на власт сте като паднали от Луната.
FM

2015.06.20 | 12:47

3
Какво си мислиш. Че като триеш, не е вярно ли.
AJ4A

2015.06.20 | 12:47

2
Ами Сорос ми плаща за да трия болшевиките с техните теории на конспирацията и аз ви трия който плаща поръчва музиката какво те тревожи? Сякаш не знаеш, че Америка командва България?!

2015.06.20 | 12:46

1
Ако не беше вярно щяха да го публикуват то нали така се промиват мозъци и се приспива народа истината никой не я ще да знае!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини