ДПС призова ЦИК да спазва Изборния кодекс (видео)

  • 19 юни 2015 11:02

  • 1677
  • 4
ДПС призова ЦИК да спазва Изборния кодекс (видео)
©

Имаме апел към Централната избирателна комисия /ЦИК/ - нека на изборите да участват политическите партии, коалициите от партии и независимите кандидати, а ЦИК да застане в позицията на арбитър в изборите и да следи за спазването на Изборния кодекс, вместо да го нарушава. Това заяви пред журналисти в Народното събрание депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ.

ДПС е сезирало Върховния административен съд /ВКС/ за решение на ЦИК от 9 юни, с което преди издаването на указ от президента за насрочване на местните избори се образуват съставите на общинските избирателни комисии /ОИК/. Това според Карадайъ е нарушение на Изборния кодекс. Вчера 18 юни, ВКС е отменил решението на ЦИК, уточни депутатът.

Мотивът на съда за отмяна е, че решението на ЦИК е взето преждевременно, преди насрочване на изборите, за които се отнася. Нашето притеснение е, че ЦИК преждевременно се опитва да бъде част от участниците в изборния процес в местните избори, коментира Карадайъ.

Целта на това решение на ЦИК според депутата е да има разпределение на членовете на ОИК, с което да бъдат ощетени някои от партиите. В случая ДПС беше ощетено, каза той. По думите му според изчисленията на ЦИК при 36 народни представители ДПС има един член на ОИК, а партии с по 11 депутати също имат по един.

Според изборните правила разпределението на състава на ОИК се извършва пропорционално на база на съответните парламентарни групи и броя народни представители във всяка от тях към датата на насрочването на изборите. По думите на Карадайъ с взимане на преждевременно решение ЦИК може би се опитва да предрешава едни евентуални бъдещи свои действия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1677 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
loko

2015.06.20 | 15:57

4
На какъв език го е казал тоя ФЕС?

2015.06.20 | 15:57

3
На езика,с който защитава мангусите.

2015.06.20 | 15:56

2
АШКОЛСУН НА ЦИК ТОЧНО ЦИК НАПРАВИ ДПС 2-РА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В БЪЛГАРИЯ ЧЕСТИТО!
гошо

2015.06.20 | 15:56

1
В затвора,крадецо!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини