Плевнелиев: Тази година ще бъде рекордна за еврофондовете за България

  • 16 юни 2015 12:25

  • 1405
  • 6
Плевнелиев: Тази година ще бъде рекордна за еврофондовете за България
© Булфото

Смесена българо-португалска камара беше учредена в София в рамките на официалното посещение на президента на Португалия Анибал Каваку Силва, което завършва днес. Президентите Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Каваку Силва откриха българо-португалски бизнес форум, в който участваха над 70 фирми от двете страни.

Тази година ще бъде рекордна за еврофондовете за България - ще усвоим толкова средства, колкото в първите шест години от стария програмен период взети заедно, изтъкна президентът Плевнелиев в словото си на форума. Той припомни, че през тази година ще отключим над 10 млрд. лв. от европрограми за следващия период, както и ще усвоим над 3 млрд. евро от стария. Общата стойност на средствата до 2020 г. за България е 15,2 млрд. евро. Президентът Плевнелиев заяви, че би искал португалските компании да открият една България, която се модернизира, която е фактор на стабилност и на човешко развитие, както и да открият потенциала на българската икономика.

По думите му въпреки турбуленциите в региона и политическата нестабилност в последните две години у нас, българската икономика е показала стабилност - расте устойчиво, износа се увеличава, безработицата намалява. Гордеем се с постигнатата стабилност-правителство с ясна коалиционна програма, с ясен план за действие, което успя в първите месеци на своя мандат да постигне много, каза президентът, цитиран от БТА. Той посочи, че икономиката ни вече показва много по-добрия си потенциал - вместо планираните 1 процента, има ръст от 2 процента, има намаляване на безработицата - от 11,7 процента за една година сега е 10,1 процента.

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното заяви още, че през тази година България е дала категорична заявка за отговорни реформи, за модернизация и подобрение. Заявка за реформи има в сектор "Сигурност", правосъдие, енергетика, здравеопазване, образование, управлението на водите, администрацията, за въвеждане на елементи от електронното правителство. Страната ни показва и че всеки инвеститор, независимо колко е голям и откъде идва, ще бъде третиран честно, посочи още президентът. Президентът Плевнелиев би искал също българските компании да открият Португалия, да търгуват и инвестират повече там.

Ще ми се българските компании и инвеститори да открият една Португалия, която търгува със света и която има безспорна репутация, която инвестира в модерни технологии и иновации на световно ниво, каза още той. Възможности за сътрудничество има в земеделието и производството на храни, туризма, информационните и комуникационни технологии, иновациите, изграждането на модерна инфраструктура, управлението на водния сектор, посочи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Президентът Анибал Каваку Силва отново каза, че в икономически план двете страни не са достигнали потенциала си и заяви, че България и Португалия могат и трябва да постигнат повече от това, което са постигнали досега. Той изрази увереност, че учредяването на смесената търговска камара ще даде тласък в бизнес отношенията между двете страни. В присъствието на президентите бяха подписани и меморандуми за разбирателство на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската агенция за инвестиции с Агенцията за инвестиции и външна търговия на Португалия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1405 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.06.16 | 21:57

6
Португалци строиха Дунав мост-2 ! Той се разпадна преди да го открият ! Португалия е една от най-бедните държави в ЕС ! Какви проекти с изпрошляци прави пастирката ?Поредното крадене на европари и един голям Х-Й за народа !!!

2015.06.16 | 21:57

5
Рекордна ще бъде само до приближените до властта а народа кучета го яли видяхме как държавната администрация източва еврофондовете!
волена ЯЛОВАТА МАСТИЯ КУРВА НА ДОГАН

2015.06.16 | 21:57

4
БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ БРАВО САМО ТАКА ИСКАМЕ ДА ГРОМИШ ПРОДАЖНИТЕ рублажии
волена ЯЛОВАТА МАСТИЯ КУРВА НА ДОГАН

2015.06.16 | 21:57

3
БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ БРАВО САМО ТАКА ИСКАМЕ ДА ГРОМИШ ПРОДАЖНИТЕ рублажии
волена ЯЛОВАТА МАСТИЯ КУРВА НА ДОГАН

2015.06.16 | 21:56

2
БРАВО НА ПЛЕВНЕЛИЕВ БРАВО САМО ТАКА ИСКАМЕ ДА ГРОМИШ ПРОДАЖНИТЕ рублажии
XXL

2015.06.16 | 18:53

1
РЕКОРДНО ЩЕ БЪДЕ И ПРИСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОФОНДОВЕ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини