Депутатите одобриха на първо четене еднодневни трудови договори в земеделието

  • 12 юни 2015 11:41

  • 877
  • 0
Депутатите одобриха на първо четене еднодневни трудови договори в земеделието
© Булфото

Народното събрание разреши на първо четене сключването на еднодневни трудови договори в селското стопанство.

Според вносителите въвеждането на еднодневните трудови договори ще доведе до изсветляване на част от сивия сектор в икономиката. Подкрепа за промяната изразиха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и от ДПС, като според бившия социален министър Хасан Адемов тази мярка трябва да се разшири и в други сектори, а не само в земеделието.

Известни притеснения от въвеждането на еднодневни трудови договори изрази единствено заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Янаки Стоилов. Добре е, че се предвижда начисляването на осигуровки и излизане от сивата икономика, но какви са тези дейности, кои могат да се започнат и приключат за един ден, попита Янаки Стоилов. Тези дейности траят поне няколко седмици, каза той и призова текстовете да се редактират, защото в противен случай има риск всички договори масово да се подменят с еднодневни.

Срещу въвеждането на еднодневни трудови договори се обявиха с официална позиция до министъра на труда и социалната подкрепа синдикатите от КТ "Подкрепа", припомня БНР. Според тях въвеждането на този вид договори създава неясноти и измества ролята на срочния трудов договор, който урежда много по-сигурно и ясно отношенията, свързани с полагането на работна сила за извършване на сезонна селскостопанска работа.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини