Правителството създава Държавна агенция „Електронно управление“

  • 10 юни 2015 14:01

  • 1363
  • 1
Правителството създава Държавна агенция „Електронно управление“
©

Министерският съвет (МС) одобри Концепция за създаване на Държавна агенция „Електронно управление”. Новата агенция ще се създаде на базата на дирекция „Електронно управление” на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”, съобщават от пресцентъра на МС.

Държавна агенция „Електронно управление” ще има функции по издаване, налагане и контрол на политики, правила и добри практики в областта на електронното управление, стратегическо планиране и законодателни инициативи, бюджетно програмиране и контрол, координация на секторни политики и секторни и междуведомствени проекти.

Агенцията ще поддържа централизирани регистри за нуждите на електронното управление, други централизирани регистри, държавен частен облак и комуникационната мрежа на държавната администрация. Концепцията предвижда създаването и на държавно предприятие „Единен системен оператор”, чиято основна функция е осигуряването на непрекъснатост във функционирането на ИКТ-системите в държавната администрация при зададено ниво на обслужване.

Държавното предприятие „Единен системен оператор” ще се занимава с разработка и интеграция на електронни услуги, делегирано управление на междуведомствени проекти, защита на информационната сигурност на приложните системи и електронните услуги, поддръжка и системна администрация на бази данни, информационни системи, услуги и др. Реализацията на предложения модел се очаква да намали чувствително разходите за електронно управление и да ускори въвеждането му.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
данъкоплатец

2015.06.10 | 18:34

1
Нали щяхме да съкращаваме администрация? какво стана? Или пак "Гарантирано от ГЕРБ"!

Добави коментар

Водещи новини