Кметът на Кърджали е „Мултикултурният човек” за 2015 година

  • 05 юни 2015 11:46

  • 1520
  • 2
Кметът на Кърджали е „Мултикултурният човек” за 2015 година
©

Хасан Азис стана носител на годишната награда „Мултикултурният човек" за 2015 г. Тя се присъжда за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото и многообразие в Кърджали. На специална церемония в артгалерия „Кръг" досегашните носители на отличието Нурредин Мехмед и енорийският свещеник отец Петър Гарена връчиха на градоначалника стъклената статуетка и грамота.

„Мултикултурният човек е съвременният инженер на развитието.Това е личност, способна да разбере сложността на системата от различни културни практики да действа като медиатор между тях. Кметът на Кърджали заслужава тази награда, защото помогна за превръщането на Кърджали в град-лаборатория на културното многообразие", каза Радост Николаева, директор на фондация „Кръг", учредител на наградата.

„Благодаря за това признание, то е в резултат на работата не само на кмета, но и на големия екип, с който имам удоволствието да работя", каза при получаване на приза Хасан Азис и подчерта, че това е една от най-ценните награди, които е получавал.

Градоначалникът поздрави младите хора за чудесните есета и стихове, събрани в книжката „За Кърджали с любов". „Кметът е човекът, който обединява. Той е в църквата на Великден, в джамията на Байрям. Той може да събере всички хора на една трапеза за общ курбан", каза отец Петър.Проявата е част от Инициативата „Мултикултурният град", стартирала през 2008 г. През 2015 г. програмата е посветено на 85-годишнината от рождението на капитан Георги Георгиев и почетен гражданин на Кърджали, обиколил света с яхтата „Кор Кароли". Неговият бюст-паметник ще бъде тържествено инсталиран на 21 юни в центъра на Кърджали.

Последвайте канала на

1520 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Култура

2015.06.07 | 14:39

2
от анадолско изостанало дивашко племе.Циганина няма култура и не се интегрира.Няма корени и история.Писна ми от ПРОСТАЦИ.

2015.06.07 | 14:35

1
И какво му е мултикултурното?Или си културен или простак,какво е мултикултурен - полукултурен,полупростак.

Добави коментар

Водещи новини