ДАЗД готви промени в семейния кодекс

  • 03 юни 2015 12:05

  • 1971
  • 0
ДАЗД готви промени в семейния кодекс
©

Държавната агенция за закрила на детето подготвя промени в семейния кодекс, които да защитават в по-голяма степен децата при родителски конфликти, съобщи БНР.

От Държавната агенция за закрила на детето ще настояват промените да залегнат в текстове, които да защитават по-добре правата на деца в случай на конфликт между родителите им.

Става дума за текстове, които регламентират родителската отговорност и задължават родителите да спазват определения от съда режим на контакти с децата.

За възпрепятстване на контакта между дете и родител да се носи наказателна отговорност, предлагат още от агенцията. В момента текат промени и в системата на социалните доклади, които се изготвят при такива родителски спорове. Целта е докладът да стане по-обективен и да взима предвид всички обстоятелства в интерес на децата в семейството.

В момента 80 процента от жалбите в Държавната агенция за закрила на детето са за необективни социални доклади, обясни председателят й Ева Жечева. Най-често сигналите се подават от бащите.

Последвайте канала на

1971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини