Бакалов не може да бъде шеф на военното разузнаване според новия законопроект

  • 20 май 2015 15:36

  • 1621
  • 1
Бакалов не може да бъде шеф на военното разузнаване според новия законопроект
© Булфото

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за военното разузнаване с вносител ПГ на ГЕРБ. В подкрепа на законопроекта гласуваха 110 народни представители, 4-ма гласуваха „против”. Петима депутатите от ПГ на ГЕРБ, БСП, ДПС, ПФ, БДЦ, АБВ гласуваха „въздържал се”, предаде репортер на novini.bg.

В законопроекта се посочва, че военното разузнаване обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на България, което се води с цел добиване, обработване и разпространяване на разузнавателната информация в интерес на отбраната на страната и на националната сигурност. Йордан Бакалов не отговаря на изискванията за шеф на „Военна информация” според така одобрените промени, алармира и депутатът от БСП Ангел Найденов.

Ръководството на службата се осъществява от директор, който се назначава за срок от 5 години с указ на Президента по предложение на МС. Директорът може да бъде военнослужещ или цивилно лице. Разпоредбите, касаещи Служба „Военна информация” са съобразени с нейното пряко подчинение спрямо министъра на отбраната.

Сред предложените изменения е и изискването директорът  да има 10 години професионален стаж в структурите от системата за защита на националната сигурност или въоръжените сили. Новоназначеният на поста Бакалов не може да се похвали с подобен стаж в биографията си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1621 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.05.21 | 08:46

1
Тоя мръсен соросоид ,не може да бъде каквото и да е,защото самия той работи за чуждо разузнаване и трябва да бъде съден.

Добави коментар

Водещи новини