Глас Народен иска налагане на отлагателно вето върху Закона за движение по пътищата

  • 18 май 2015 11:50

  • 2022
  • 1
Глас Народен иска налагане на отлагателно вето върху Закона за движение по пътищата
© Булфото

Приетите на 7 май т.г. нови текстове в Закона за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата регламентират дейността от синя и зелена зона в столицата като търговска. Това става чрез промяна в чл. 99, ал. 3 от ЗЗвП, където думата “такса” се заменя с “цена”.

Предложението подкрепено от депутатите от ГЕРБ, РБ и ДПС дава възможност на търговски дружества да събират сумите за платено паркиране в София, за сметка на публична общинска собственост, като така ще изтичат и средства от общинските бюджети.

В писмо изпратено до Президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, Глас Народен настоява за връщане на Закона за изменение и допълнение в ЗДвП в Народното събрание, за повторно обсъждане и гласуване на приетите нови текстове. “В момента таксите от паркирането се събират от общински фирми, което според Софийския административен съд е неправомерно. Освен това местните такси трябва да влизат в общинския бюджет, а не в касите на търговски фирми. За столицата това е Центърът за градска мобилност. С промяната на думата "такса" с "цена", това ще отпадне.”, се казва в писмото.

От Глас Народен считат, че ако Законът остане в този вид, улиците ще бъдат узаконени като паркинги и така ще се даде възможност парите от платеното паркиране да бъдат събирани от търговски дружества и няма да отиват в общинския бюджет. В Закона за местни данъци и такси е предвидено, че таксата трябва да постъпва в бюджета на общината, и че тя трябва да съответства на размера на направените разходи. Синята и зелената зона не са паркинги, а административни правила, режим на зоните за почасово платено паркиране. Това не е търговска дейност, а се прави с цел регулиране и облекчаване на трафика и организацията на движението в центъра на града. Тези административни правила, дават правомощия на общинските съвети да определят размера на таксите, а така също и да ги съобразят с особеностите на инфраструктурата и на различни групи от хора, в това число и тези в неравностойно положение.

“Необходимо е приемане на нова и прецизна нормативна регулация, както и отстраняване на всички оспорвани текстове, които към този момент пораждат категорично неодобрение и обществено напрежение, и са предпоставка за нови корупционни практики. , се казва още в писмото.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2022 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не син

2015.05.19 | 11:47

1
Рекетьорска зона !

Добави коментар

Водещи новини