Караджов: Високата санкция за престъпление на пътя не е превенция

  • 13 май 2015 07:54

  • 1352
  • 3
Караджов: Високата санкция за престъпление на пътя не е превенция
©

Какви мерки да се вземат, за да се намалят жертвите на пътя, при катастрофи след употреба на алкохол. Това коментираха депутати в сутрешния блок на БТВ.

Колкото и да вдигаме санкцията за престъпление на пътя това не е превенция, защото законът се нарушава дори повече. Достигнали сме до критична ескалация на наказанията, но това не води до намаляване на произшествията. Това обясни депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов. Според него трябва да се дава личен пример на подрастващите.

"На второ място е училището. Трябва да се показва на учениците вредата от "пия и карам". След което е прилагането на закона, който е достатъчно строг. Полицията у нас просто не е на мястото си", категоричен е той.

Трябва да бъдат завишени критериите и санкциите за употреба на алкохол от водачите. Не трябва да има толеранс за употребата на алкохол. На това трябва да се гледа като престъпление. Това каза Георги Свиленски от БСП.

Останах с впечатление, че за оцелялото момче е нормално да пият и да карат. Не бива да се допуска употребата на алкохол. Ако това се случи трябва шофьорската книжка да се отнема и да се полага обществено полезен труд в спешен център, заяви Нели Петрова от ГЕРБ.

Не видях съчувствие у него, посочи тя. "Прекалено много условни присъди за шофьори има, посочи Петрова. Тя обяви, че всеки месец има поне по една жестока тежка катастрофа, завършила фатално".

Според Караджов е неправилно да се тълкува, че шофирането след употреба на алкохол, при което е настъпил фатален край, не бива да се смята за умишлено убийство. Защото няма умисъл. Ако това се приеме правосъдието би се обърнало с хастара нагоре. Това е грешен път, който ни води на никъде. Полицията трябва да прилага закона с нулева толерантност.

Свиленски бе категоричен, че контролът е занижен, защото хората се познават. Това трябва да се промени, ако трябва полицаите да се сменят.

Депутатът от ГЕРБ призова хората да сигнализират за нередности на пътя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1352 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.13 | 11:13

3
смешен човечец, който се чуди какво да каже

2015.05.13 | 11:12

2
Какво толкова разсъждавате?! Щом е карал пиян,значи и преди го е правил и след това пак ще го прави.Отнема се книжката за цял живот и в затвора при смъртен случай,а за просто хванат пил се отнема за 5-10год.и яка глоба/ама глобата се събира до един месец,ако трябва със съдия изпълнител/.Това е превенция, другото е ала-бала да си говорим по медиите.

2015.05.13 | 11:12

1
Проблемът не е в санкциите, а в тяхната събираемост или изпълнение. как може да има шофьор от София, който да има актове за 30 000 лв. и все още да шофира и да не е в затвора. В правото е известно, че не размерът на санкцията е важен, а нейната неизбежност. Този смешник да ходи да дава личен пример на тези, които минават на червено или карат с 200 км./ч.

Добави коментар

Водещи новини